вівторок, 5 травня 2020 р.



...Хай вогнище наше горить, не згасає,
Домашнім теплом всі серця зігріває.
Уся мудрість книг об’єднає родину
У прагненні знань та читання донині!...

       Мабуть, кожен погодиться, що важко переоцінити значення книги і читання у вихованні нашого майбутнього – дітей.
      Читання книг у сім’ї – одне з важливих джерел формування особистості людини. Особливу роль у цій справі відіграють батьки. Саме вони власним прикладом і своїм ставленням до книги повинні розвивати у дитини інтерес до читання, сприяти її духовному розвитку.
        Усі маленькі діти люблять слухати казки, просять тата чи маму ще і ще раз почитати про улюблених героїв. Потім дитина йде до школи, вчиться читати самостійно, але це не означає, що можна звільнити себе від необхідності читати вголос. Адже що може бути приємнішим за милі звуки маминого голосу, який оживляє сторінки улюбленої книжки!
        Книги – засіб духовного спілкування батьків з дітьми. Кращі книги виховують у дітей почуття прекрасного і роблять їхнє життя повнішим, цікавішим.
       Батьки є першими і найголовнішими вихователями дитини, яка саме в ранньому віці прагне до спілкування з ними. Дитина потребує уваги, підтримки, поваги. Якщо в сім’ї з повагою відносяться до книжки, таке ставлення виробляється і в дитини.
       Мабуть, немає батьків, які б не хотіли навчити своїх дітей швидко і виразно читати, викликати інтерес до читання. Для цього потрібно створити атмосферу взаєморозуміння, близькості, довір’я, духовного спілкування батьків і дітей.
   Асортимент книг в дитячій бібліотеці великий – тут і енциклопедії, і казки, і пригодницькі історії, і збірники віршів та оповідань. В такому розмаїтті легко загубитися. В цьому огляді ми ділимося тими книгами, в яких впевнені, які гортали і розглядали, які гідні вашої уваги і будуть цікаві вашим дітям.
    Згадайте, що подобалося читати вам у підлітковому віці, та запропонуйте ці книги вашим дітям. Потім можна буде разом обговорити прочитаний твір – чим не сценарій ідеального родинного вечора ?

 «Чарівні казки»                                                                                               Стефанія Леонарді Гартлі

З цією книжкою маленькі читачі вирушать у захопливий світ чарівних казок, де на них чекають одинадцять цікавих історій з неймовірними ілюстраціями й чудовими персонажами, які навчатимуть доброти й чуйності, сміливості й вірності, чесності й щедрості. Перелік казок: Красуня і Чудовисько, Пітер Пен, Бембі, Білосніжка й семеро гномів, Книга джунглів, Аліса в Дивокраї, Пригоди Робіна Гуда, Піноккіо, Чарівник країни Оз, Дванадцятеро принцес танцюристок, Меч у скелі.



 «Улюблені казки»                                                                                             Ганс Крістіан Андерсен

Час вирушати у захопливу подорож до країни фантазій! Країни, де якнайдалі від людей прихований світ загадкових морських істот. Тварини тут уміють говорити й дають мудрі поради, а крихітна дівчинка з хоробрим серцем виявляє надзвичайну відважність. Звичайний солдат здобуває королівську корону, а каченя, якого не помічали та цькували, розкриває білі лебедині крила. Чарівна країна казок відчиняє свою браму. Лишилося зробити крок
Ганс Крістіан Андерсен уславлений казкар. Його історії люблять діти та дорослі вже друге століття поспіль. Улюблені герої чекають на нову зустріч. Видання містить такі казки, як «Дюймовочка», «Дикі лебеді», «Бридке каченя», «Кресало», «Русалонька», та інші.

«Білосніжка та інші казки»                                                                             Брати Грімм

До цієїкники увійшли найвідоміші твори великих казкарів братів Грімм, що їх уже майже двісті років із захопленням читають дорослі та діти по всьому світі! Зворушливі та повчальні історії з яскравими картинками перенесуть дитину до чарівної країни казок. Для малюка це буде хвилююча й незабутня зустріч з магією!





 «Чудесна мандрівка Нільса Гольгерсона з дикими гусьми : повість-казка»   
Сельма Лаґерлеф

Про пригоди Нільса, невгамовного бешкетника, що кривдив пташок і тварин, розповідає книга відомої шведської письменниці Сельми Лаґерлеф. За свою неслухняність доскочив хлопець лиха перетворився на карлика. На щастя, пожаліли його гуси, що верталися з вирію, взяли з собою. З ними він подорожує по всій Швеції і, навчений бідою, силкується зробити якомога більше добра і людям, і звірам.

«Том Соєр - детектив»                                                                                         Марк Твен

Цього разу Том Соєр грається в детектива. Хоча це не гра. Він шукає викрадача дорогоцінного діаманта, розкриває насправді жахливий злочин і рятує хорошу людину від несправедливого вироку. А потім вирішує полетіти за кордон. Хлопець мріє розбагатіти та показати всім, на що він здатен. Друзі Тома теж мріють про далекі краї. Приєднуйтеся й ви до охочих вирушити назустріч цікавому та невідомому На вас чекає купа несподіванок!




«Володар бліх. Життєва філософія кота Мура»
 Ернст Теодор Амадей Гофман

Події у повісті Гофмана «Володар бліх» починаються у чудовий різдвяний вечір, коли головний герой казки пан Перегрінус Тис мимоволі виявляється втягнутим у дивовижні пригоди, які розвиваються так стрімко, що він не встигає зрозуміти, що відбувається насправді, а що лише гра його уяви, і де врешті пролягає межа між реальністю та його фантазією. Але незважаючи на фантастичність сюжету у цій казці влада угледіла сатиру на себе.
Так само як і казкова «Життєва філософія кота Мура» з котом, що вміє розмовляти, це неприхована сатирична пародія на німецьке суспільство: аристократію, чиновників, студентські угруповання, поліцію тощо.

«Класика в ілюстраціях. Аліса в Країні див»                                                 Льюїс Керролл

Ця всесвітньо відома казка, написана понад сотню років тому, дотепер дивує і надихає своїх читачів. Кожен знаходить у ній щось особливе і розуміє її по-своєму. Неймовірні пригоди дівчинки Аліси, її дивовижні перетворення, а також знайомство з незвичайними жителями Країни див не залишать байдужими як дітей, так і дорослих.




«Лускунчик та мишачий король»          
Ернст Теодор Амадей Гофман


Клара одержала від хрещеного на Різдво не надто цікавий, на перший погляд, подарунок - лускунчика у подобі іграшкового солдатика. Ще й, на лихо, він одразу зламався. Однак під час Різдва стаються справжні дива. Лускунчик оживає і мандрує з Кларою дивовижними країнами, даруючи дівчинці море яскравих вражень. А втім, насолоду від цієї казкової мандрівки отримає не лишень Клара, а й кожен маленький читач.

«Книга джунглів (Бібліотека пригод)»                                                             Редьярд Кіплінґ
Книга джунглів найвідоміший твір класика англійської літератури Редьярда Кіплінга (18651936), у якому автор яскраво зобразив світ тварин та дикої природи, а також звичаї людей, що живуть поряд із цим світом і активно втручаються в нього. Оповідання про хлопчика Мауглі-Жабеня, про відважного мангуста Ріккі-Тіккі-Таві, допитливого тюленя Котика чи погонича слонів Тумаї усе це історії про дружбу й вірність, про підтримку та осягнення законів співіснування між людьми і звірами, в яких автор проводить вдалі паралелі між світом тварин і нашим суспільством.


«Сліпий музикант»                               
Володимир Короленко

Маленькі діти бояться темряви А Петрусь огорнутий нею від самого народження.             Як то воно ніколи не бачити світла, жити у пітьмі, по вінця наповненій яскравими звуками? Як це завжди памятати про горе у повноті щасливого життя? Він слухає і чує Та відчуває: значно гостріше і глибше. Вслухається в кожен звук, щоб талановито відтворювати почуте в музичних імпровізаціях.Чи зможе він запалити світло у своїй душі? Подолати страх, біль і розчарування? Віднайти сенс життя і прямувати до мети, відкинувши всі вагання? Цей етюд про сум і радість, турботу і терпіння, любов і дружбу. А ще про перемогу. Адже найважча перемога перемога над собою.

«Острів Скарбів»                                                                                         Роберт Льюїс Стівенсон

Один з найбільш відомих романів англійського письменника Роберта Луїса Стівенсона про пошуки скарбів, захованих на далекому острові піратами.
Юний Джим Гокінс головний герой і оповідач, після захоплюючих і небезпечних пригод у заїзді «Адмірал Бенбоу», залишає рідний дім і відправляється в морську подорож до таємничого Острову Скарбів.
Експедиція організована і, здається, продумана до дрібниць: чудова шхуна «Еспаньйола», достатньо їжі, зброї та питної води й віддана команда моряків.
Які пригоди чекають їх у відкритому морі? Чи вдасться їм знайти скарби раніше піратів?
Третя книга в серії «Бібліотека пригод»— неймовірна історія про справжню дружбу і справедливість, хоробрість і приховану силу, яка живе в кожному з нас!

«Діти капітана Ґранта»   
 Жюль Верн

Герої одного з найкращих романів видатного французького письменника Жуля Верна вирушають в експедицію на судні «Дункан» із благородною метою: урятувати зниклого в океані капітана Ґранта, батька юних Мері й Роберта. Вони перетнуть Південну Америку, Австралію, досягнуть берегів Нової Зеландії, переживуть безліч небезпечних пригод і зрештою знайдуть безстрашного капітана!

               
«Рікі-Тікі-Таві»                                                                                      Редьярд Кіплінг

Чому кіт гуляє, де сам собі знає? Чому мангуст не дружить із пітонами? Звідки вслоненятка довгий хобот? Чому у верблюда зявився горб? Звідки взялися броненосці? На ці та інші не менш цікаві запитання юний читач знайде відповіді, прочитавши цю цікаву та захопливу книжку класика англійської літератури, одного з перших лауреатів Нобелівської премії Джозефа-Редьярда Кіплінга.


Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...