пʼятницю, 22 травня 2020 р.


Літературна скарбниця: ювіляри року

                            Марку Лукичу Кропивницькому -180


       Марко Кропивницький – режисер, актор, засновник українського професійного театру Марко Кропивницький народився 22 травня1840 року в с. Бежбайраки Єлисаветградського повіту Херсонської губернії (нині село Кропивницьке Новоукраїнського району Кіровоградської області). Він підніс українську драматургію до вершин популярності, його трупа з аншлагом гастролювала не лише по батьківщині, а у Петербурзі, Москві, Варшаві. Протягом творчого життя Марко Кропивницький написав понад 40 п’єс, зіграв понад 500 ролей різного репертуару, а також написав низку пісень.

     Кращі його твори – «Дай серцю волю, заведе в неволю», «Доки сонце зійде, роса очі виїсть», «Глитай або ж Павук», «По ревізії», «Олеся» – складають золотий фонд української драматургії.
      Меморіальний музей М. Л. Кропивницького — музей, присвячений життю і творчості видатного діяча українського театру Марка Кропивницького, розташований у місті Кропивницький.

          До ювілею письменника у Лівинецькому філіалі  представлено книжково-ілюстративну виставку «Батько українського театру» 






Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...