четвер, 28 травня 2020 р.


     
           Герої сучасності  у художній літературі

           
                              «Щоб війна не прийшла в наш дім,
                              мусимо пам'ятати, що вона в нашій країні»
                                                  / військовий письменник  Василь Піддубний /
           
           Інколи життя ділиться на «до» і «після». І буває це не десь за обрієм в далекій країні. Усе це трапилося з нами, на нашій українській землі. Де прапор - кольору осіннього степу та блакитного неба. А ще - чорної землі та пролитої багряної крові. Один - як свідчення нашої чистоти і незбагненності. Інший - упертої боротьби за омріяну свободу.
         З 2014 року наша країна знаходиться в стані неоголошеної війни, на сході України йдуть військові дії, точаться криваві бої. Там вирішується доля і майбутнє нашої держави. Сили ООС намагаються протистояти російському агресору.       
        Шановні користувачі, до вашої уваги підбірка книг, події яких безпосередньо пов’язані з війною на сході. Всі книги варті уваги, написані журналістами, письменниками, волонтерами та учасниками подій.       

                                                    Василь Шкляр  «Чорне Сонце»
       «Чорне сонце» — книга, читати яку одночасно і цікаво, і боязно. Так завжди трапляється, коли трагедія ще не «відгула», коли драматичні події тривають. Герої роману — реальні люди. Студенти, бізнесмени, селяни й інтелігенти, учорашні школярі і особи літнього віку. У скрутний для країни час вони взяли до рук зброю, бо їм не байдуже майбутнє Батьківщини та співвітчизників.
      Василь Шкляр у «Чорному сонці» увіковічив бійців полку «Азов»: як живих, так і тих, хто назавжди нас покинув. Сильний та емоційний опис російсько-української війни очима бійця «Азову», втілений легендарним українським письменником. 6 історій – це 6 сповідей молодого хлопця, який намагається зрозуміти, чому почалась ця війна і коли вона закінчиться.

                                                            Сергій Жадан «Інтернат»  

       Історія людей, життя яких змінила війна, у версії Сергія Жадана. Роман з неоднозначними героями, неоднозначними ситуаціями та таким же неоднозначним сприйняттям серед читачів. Можливо, вони просто ще не бачили такого Жадана?
                                                           Патрік  «Герої сучасності»

       Історія про героїв АТО, написана героєм АТО. Його звати Патрік, і він пішов на війну, щоби побачити тих, хто боронить батьківщину ціною власного життя. Пішов і став одним з них. А потім закарбував їх історії у вічності, написавши цю книгу.
                                                   Світлана Талан   «Матусин оберіг»

      Пронизливий роман про сучасну історію України, яка для головної героїні стала поєднанням слів «любов» та «війна».Вона знайшла своє щастя в коханні, але його забрала війна. Чи може любов бути сильніша за смерть? І чи здатні люблячі серця здолати будь-яке зло?

                                                         Сергій Лойко, «Аеропорт»
   
        У книзі кореспондента і фотокора Los Angeles Times Сергія Лойка скрупульозно описуються п’ять останніх днів 240-денної оборони Донецького аеропорту, які автор провів із його захисниками. Письменник відтворив відчайдушні, а часом відверто безрозсудні операції безстрашних «кіборгів», їх побут і задушевні бесіди в очікуванні атаки.
                                      
                             Марія Матіос, «Приватний щоденник. Майдан. Війна»
       Відома письменниця Марія Матіос змалювала події в країні з 31 листопада 2013 до липня 2015 року. Автор стверджує, що в книзі немає жодного вигаданого імені чи сюжету, а тільки лише те, свідком або учасником чого воно була, − починаючи з участі в подіях на Майдані і закінчуючи поїздками в зону АТО з гастролями і гуманітарною допомогою.Письменниця зворушливо описує історії українських сімей, життя яких болісними втратами і глибокими ранами назавжди змінили Майдан і війна. А ще − свої власні історії «про конкретні битви за дуже конкретних людей», яким допомагала у важку хвилину: у СІЗО, судах, лікарнях і розгромлених містах.

                                            Роман Зіненко  «Іловайський Щоденник»

      Чесний і відвертий роман про страшні події, написаний людиною, яка була в епіцентрі Іловайського котла.

     Роман Зіненко не просто вижив у м’ясорубці, але й знайшов сили розповісти іншим, що насправді відбулось в серпні 2014-го.


      Представлені книги – про подвиги, про смерть, любов і надію, про горе і радість, про бажання жити та самопожертву заради інших – словом, про те, якою буває війна насправді, і чим доводиться за неї платити.
    Будь- яка книга про війну вчить цінувати життя.
    Тож читайте. Згадуйте. Аналізуйте. Робіть висновки. Пам'ятайте.





Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...