середу, 6 травня 2020 р.

Її пісня лунала по світу

         10 травня 2020 року мистецька родина буде знову згадувати про нашу відому землячку, видатну оперну співачку Лідію Липковську, яка 136 років тому народилася у селі Бабин, що на Кельменеччині.

                                                  Сценічні образи співачки

       Про життєвий і творчий шлях можна багато дізнатися  відвідавши   музей, який створено  у 2005 році  у  Бабинському філіалі.

      До 125-ої річниці від дня  народження співачки у селі  Бабин встановлено пам'ятник  та впорядкована площа, з якої починається вулиця названа на її честь.


         Посольство України в Лівані провело пошукову роботу і знайшло могилу нашої знаменитості, впорядкувало її, відслужили панахиду.


      Посол України в Лівані Ігор Осташ видав у 2019 році книгу «Український Ліван», де певний розділ присвячений Лідії Липковській. Згодом по книзі було знято одноіменний  фільм,  презентація якого відбулась у Бейруті в березні 2020року.    

 Ось витяг з тексту:
 «Справжньою перлиною цілого пласту досліджень є історія про «Українського соловейка у Бейруті» – Лідію Липковську. Саме зафільмована й задокументована розповідь про цю видатну оперну співачку є важливою в контексті сьогоднішньої інформаційної пропаганди та дезінформації, якій протидіє Україна. Адже донедавна фактично всі закордонні джерела подавали Лідію Липковську як російську співачку. У фільмі розповідається про походження, коріння та останні дні цієї легендарної українки.»

     З нетерпінням будемо чекати  презентації книги та фільму в Україні.












Немає коментарів:

Дописати коментар

                        Писанка – візерунчаста молитва   На порозі – Великдень. Свято ясне, барвисте, мов вишиті рушники, тепле, мов пас...