пʼятниця, 17 березня 2023 р.

                                             Що на світі наймиліше?

Щорічно у третю п’ятницю березня, починаючи з 2008 року, відзначається Міжнародний день сну. В 2023 році він припадає на 17 березня. У середньому кожна людина проводить уві сні третину свого життя.

Стара істина говорить: «соннайкращі ліки»

Сон — особлива форма існування організму, не менш складна, ніж денне неспання. Під час правильного сну організм відновлює сили, витрачені за день та «приводить себе в порядок». Саме тому здорова людина прокидається з відчуттям свіжості і припливу сил. Для того щоб висипатися, досить слідувати декільком простим правилам.

-         Прагніть до якості сну, а не до того, щоб довше поспати

-         Намагайтеся лягати спати в один і той самий час. 

-         Перед тим, як лягти спати якісно провітріть кімнату.

-         Не варто приймати перед сном алкоголь і кофеїн продукти — вони негативно впливають на нервову систему.

Відомо, що шкодить якості сну і те, коли ви лягаєте спати голодним, або навпаки щільно поївши. Після вечері і до сну повинно пройти близько 4-х годин.

 На думку вчених, ідеальна тривалість сну дорослої людини становить 7-8 годин на добу. Деякі фахівці вважають, що жінкам потрібна додаткова година сну, тому що вони більш емоційні.

Як засинати і прокидатися із задоволенням пояснюють біологині Ольга Маслова та Ніка Бєльська в книзі «Коли я нарешті висплюся?» Авторки описують, як працюють біологічний годинник і цир­кадні ритми, що таке хронотипи, як налагодити режим сну в дорослих і дітей та чи варто спати вдень. Чому не варто змушувати сов прокидатися о п’ятій та навіщо жайворонки «підриваються» з першим промінням сонця? Як побороти джетлаг, чому на ніч хочеться з’їсти тортик і навіщо вам у спальні суцільна темрява? Про все це розповідають Ольга та Ніка, які не лише розвіюють міфи, а й за допомогою практичних вправ показують, як зробити так, щоб усі ми нарешті виспалися.

Запрошуємо до бібліотеки почитати цікаву та пізнавальну книгу.

Нехай цей день буде ще одним приводом приділити увагу своєму сну, а значить і здоров'ю. Приємного, здорового, повноцінного сну!



Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...