вівторок, 6 жовтня 2020 р.


           Щорічно 6 жовтня в усьому світі відзначають Всесвітній день охорони природних місць проживання тварин і рослин. Це свято було засновано в 1979 році в рамках Бернської конвенції про збереження європейської дикої природи і природного місця існування.

         Протягом усієї своєї історії розвитку людина змінює природу, у тому числі і середовище проживання тваринного світу. Темпи зникнення видів наразі різко зросли, і до переліку видів тварин, що зникають, залучаються все нові й нові види, які до цього були цілком життєздатні. Порушення довкілля відбувається внаслідок вирубки лісів, осушення боліт, розорювання степів, перелогових земель, створення водосховищ тощо, тобто внаслідок антропогенних впливів, які докорінно змінюють умови життя диких тварин.

     Постає питання: «Як ми, люди, бездумно використовуємо природу для задоволення поточних потреб, при цьому знищуючи через своє втручання сотні видів рослин і тварин?» За 19 століть нашої ери з земної кулі зникло близько 150 видів ссавців, переважно великих, і близько 140 видів птахів. Усе, що зникає у тваринному світі - зникає назавжди!

     Тому Всесвітній день охорони місць проживання створений для того, щоб нагадати людству про те, що ми, люди, є лише частиною природи, ми живемо і розвиваємося за її законами. Людина з'явилася на Землі, як і все, що його оточує, завдяки природним силам, їхньому багатовіковому розвитку. Але людина - найрозумніша істота на Землі, тому повинна будувати своє життя так, щоб зберегти і передати майбутнім поколінням все розмаїття і красу тваринного і рослинного світу нашої планети.

         "Наша планета - долоня відкрита" під такою назвою  в Кельменецькій центральній районній бібліотеці оформлена постійно діюча книжково-ілюстративна виставка 



  


Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...