середа, 7 жовтня 2020 р.

                        Дари щедрої осені


          Чаклує  чародійка  Осінь,  чарівна Красуня. Спочатку  подарує деревам розшиті золотими та багряними візерунками наряди, а потім, за допомогою свого друга-пустуна вітру, залишить і зовсім без них. І стоять дерева без шат. Здається, що все в природі завмирає. Пустельні сади, ліси, галявини. Лише невеликий дощ, тумани та сіра імла. А ми при цьому називаємо осінь щедрою. Як же так?

      Так Осінь добра й щедра своїми дарами! Подивіться навколо!  Осінь дарує фрукти і ягоди, горіхи та насіннячка, і, звичайно ж, овочі, гриби, мед. Журавлина, суниця, брусниця, лохина, яблука, груші, глід, горобина, калина — все це презентує нам осінь.

         Цю пору називають багатою та щедрою за її дари. І не дивно, адже осінь — час збору врожаю  картоплі, кукурудзи, гарбуза, моркви, буряка, капусти та інших овочів. Це саме час для пізніх яблук, соковитих і ароматних, які зберігаються цілу зиму. Дозрівають груші, виноград, усіма улюблені баштанні культури.

      Є гарне прислів’я: «Осінь — наша мати, і жебрака нагодує». Люди з весни протягом усього літа важко працюють і доглядають за посівами та посадками, щоб осінній урожай був багатим.

    Красуня Осінь годує урожаєм не тільки людей, але й птахів та звірів. Не дарма її прозвали щедрою господинею. Їй приписують такі слова: «Берися, бо як зима прийде, хоч і схочеш узяти, то не візьмеш».

     Осінь багата працями людей, незвичайними фотографіями, красивими гербаріями, приємними спогадами про сонячне літо. Вона багата віршами великих поетів, творами письменників, пейзажами та натюрмортами художників.


      Осінь на дари ох як щедра! Але дуже багато чого в житті залежить і від того, як ми вміємо приймати ці дари.

    Працівники Кельменецької районної дитячої бібліотеки присвятили красуні Осені виставку-інсталяцію "Дари щедрої осені", біля якої діти залюбки переглядають експонати   та фотографуються.



  А Тетянка Дворська, постійна користувачка дитячої бібліотеки, прочитала свій улюблений вірш.  




Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...