четвер, 22 жовтня 2020 р.

                Поет: мислячий, гострий, глибокий


  «Коли ти похитнувсь у слові, вважай, що похитнувся у собі»

                                                                                               Борис Олійник




           Борис Ілліч Олійник. Усього три слова.      Але ж які! За ними — ціла епоха! Доля йому щедро насипала: щастя і радості, перемог і поразок… А найщедріше — таланту, мудрості та розуму. Мав високі посади і відповідальність за долі інших, почесні звання і нагороди, займався громадською та політичною роботою. Але скільки б цікавих фактів із його біографії ми зараз не згадали, все одно Борис Олійник найперше Поет з великої літери та класик сучасної української літератури. Борис Ілліч — світоч нашої поезії.

 22 жовтня 2020 р. виповнилось б 85 років з дня народження відомого українського поета, літературознавця і політика, академіка НАН України, Героя України Бориса Ілліча Олійника. До цієї дати в Кельменецькій центральній районній бібліотеці  експоновано  книжково-ілюстративну виставку «У дзеркалі слова».


На виставці центральне місце займають твори, збірки поезій «Б’ють у крицю ковалі», «Двадцятий вал», «Вибір», «Коло», «Відлуння», «Рух», «Гора», «Істина», «У дзеркалі слова», «Міра», «Поворотний круг», «Трубіть Трубіж», «Таємна вечеря», «Пісня про матір», «Сива ластівка» та матеріали з періодичних видань, що висвітлюють основні віхи життя й творчості поета, його літературні портрети, фотографії.





Борис Ілліч – автор понад 50 книжок: збірників поезій, численних публікацій, есе, статей, які друкувались в Україні та за кордоном. Його твори перекладено російською, чеською, словацькою, польською, сербською, румунською, італійською та іншими мовами. Поет високої культури і громадського обов’язку Борис Олійник зосереджував свою увагу на найбільш важливих проблемах часу, наполегливо утверджував високі гуманістичні ідеали. Він глибоко переконував, що кожна людина має жити напруженим життям, бути щедрою й щирою, розуміти красу, неповторність кожної миті існування на землі.

     У бібліотеках району були оформленні книжково-ілюстративні виставки

«Борис Олійник – камертон нації» - Бузовиця

                  «Слово поета бентежить серця» -  Кельменецький філіал

                             «Співець духовної сили народу» -  Вартиківці 

                                 «Сонце Бориса Олійника» -  Комарів

   Відео ролик «Великий поет, великий українець» -  Оселівський філіал


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...