понеділок, 26 жовтня 2020 р.

                          Слова письменника пророчі



«Почуваюся щасливим, бо займаюся тільки літературою. Література - це для мене свого роду психотерапія душі»

                                                                          В. Лис





Ім’я Володимира Лиса – це знакове і важливе ім’я для сучасної української літератури. Журналіст, прозаїк і драматург добре знаний в Україні, а його твори перебувають у полі зору читачів та критиків. Відомий також як народний синоптик. Його довгострокові прогнози на цілий рік неодноразово збувалися.

Володимир Савович Лис народився 26 жовтня 1950 року на поліському хуторі поблизу села Згорани, нині Любомльського району на Волині. Освіту здобув 1977 року на факультеті журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Після закінчення навчання поєднував журналістську діяльність із письменницькою. Спершу спробував себе в драматургії: писав п’єси та радіоп’єси, як результат – п’ять його п’єс ставлять у різних українських театрах та на радіо.

Служив у війську, працював журналістом у районних газетах Волині, Хмельниччини, Херсонщини, Рівненщини, у волинській молодіжці, завідував літературною частиною Рівненського музично-драматичного театру. Нині редактор відділу державного будівництва незалежної громадсько-політичної газети «Волинь».

У 1980-ті роки критика схвально оцінила прозовий талант Володимира Лиса: повість «Там за порогом» отримала першу премію на республіканському конкурсі як кращий твір про молодь.

Видав уже понад двадцять книг, серед яких переважно романи. Перемагав у багатьох літературних конкурсах, у тому числі й «Коронації слова». Його твори яскраво розкривають культуру, побут й історичні події ХХ століття, та головне – показують людину й ті випробування, яких вона зазнає серед бурхливих тогочасних подій. Зазвичай розгортаються вони на рідній Волині і Поліссі. Попри деталізацію творів, читач не має жодного шансу знудьгувати: сюжет непердбачуваний і розвивається з блискавичною швидкістю. Оповідь одного розділу переривається, а в наступному - вже інший час, інші персонажі та місце подій. Постає мозаїка і поліфонія часу, який творять і з яким борються, обстоюючи свою душу, люди.

 Нагороди і відзнаки Володимира Лиса:

 1989 – Перша Премія на республіканському конкурсі творів про молодь за повість «Там, за порогом»)

2000 – Лауреат міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» за роман «Романа» (2000, 2001, 2003)

2001 – Лауреат міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» за роман «Маска»

2007 – Лауреат Першої Премії І-го Всеукраїнського конкурсу оригінальної радіоп'єси «Відродимо забутий жанр» за п’єсу «Полювання на брата»

2007 – Лауреат літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського

2008 – Перша Премія на конкурсі «Коронація слова» за роман «Острів Сильвестра»

2009 – Кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступені

2010 – золота корона з діамантами на конкурсі «Гранд-коронація слова» за роман «Століття Якова»

2011 – премія імені Григорія Сковороди

2015 – премія імені Олеся Гончара

 ТВОРИ ВОЛОДИМИРА ЛИСА

 Повісті

«Там за порогом» (1989)

«Таємна кухня погоди»(2008)

 П'єси

«Господар нашого двору» (1991)

«Полювання на брата» (2011)

 Романи

«Айстри на зрубі» (1991)

«Маска» (2002)

«Продавець долі» (2002)

«Романа» (2003)

«І прибуде суддя» (2004, 2018)

«Камінь посеред саду» (2005, 2015)

«Острів Сильвестра» (2009)

«Графиня» (2010, 2017)

«Століття Якова» (2010)

«Жінка для стіни» (2010)

«Іван та Чорна Пантера» (2012)

«Щоденники Ієрихар» (2012)

«Соло для Соломії» (2013)

«Із сонцем за плечима. Поліська мудрість Пелагеї» (2014)

«Країна гіркої ніжності» (2015)

«Діва млинища» (2016)

«Стара холера» (2018)

«В'язні зеленої дачі» (2019)

«Обітниця»(2019)


На книжковій виставці «Літературні вітражі Володимира Лиса», яку підготувала Кельменецька центральна районна бібліотека, можна переглянути такі книги автора: «Століття Якова», «Іван і Чорна Пантера», «Обітниця», «Соло для Соломії», «Діва Млинища», «Маска».

На виставці також представлені матеріали з періодичних видань та інтернет ресурсів.



Відео ролик  «Сучасний український класик»

У творах Володимира Лиса  читачі побачать правду життя, котра буває драматичною, трагічною, або ж щасливою. Майстер слова вміє передати найсильніші відчуття та найглибинніші переживання, притаманні людині.  Сам автор про це пише так: «Та й світ надто щасливим не буває за своєю природою, от яка біда. Є білі смуги й смуги чорні. Є люди білих смуг, а є чорних, є просто смугасті». Отож запрошуємо до читання книг метра сучасної літератури, який пише в кращих традиціях друкованого слова, та висвітлює реалії сьогоднішнього часу.


Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...