середа, 28 жовтня 2020 р.

                                           Війні немає забуття

Я єсть народ, якого Правди сила

ніким звойована ще не була.

Яка біда мене, яка чума косила! —

а сила знову розцвіла.

Павло Тичина


Відео фрагмент «День звільнення України»


Щорічно 28 жовтня відзначається День визволення України від нацистських  окупантів. В цьому році ми святкуємо 76 річницю.

 Це свято встановлено в Україні згідно з Указом Президента від 20 жовтня 2009 року № 836/2009 «з метою всенародного відзначення визволення України від нацистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні».

 В цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій нацистських окупантів.

      Як визволяли Україну від нацистських  загарбників

Під час Другої світової війни (1939-1945) на території України точилися битви, багато з яких мали особливо важливе значення для звільнення Європи від нацизму і безпосередньо впливали на перебіг бойових дій.

 Перші населені пункти нашої держави в районі Східного Донбасу радянські війська звільнили від німецької армії в грудні 1942 року.

23 серпня 1943 року було звільнено Харків, у вересні-жовтні цього ж року відбувалася одна з найбільших військових операцій у світовій історії - битва за Дніпро, кульмінацією якої стало вигнання загарбників з Києва.


Завершила визволення України Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон нашої Держави. За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації. На території республіки цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.

Всього в 1943–1944 роках Збройні сили СРСР провели на території УРСР 15 наступальних операцій, у них було задіяно до половини всіх радянських сил – понад 2,3 млн осіб.

 В ході Другої Світової війни бойовими нагородами було відзначено близько 2,5 млн. воїнів-українців, серед яких було чимало розвідників.

В читальному залі Кельменецької центральної районної бібліотеки  експоновано книжково-ілюстративну виставку «З тобою, рідна Україно, іду дорогами війни», присвячену безсмертному подвигу українського народу в роки Другої Світової війни.

Документи, представлені в експозиції, розкривають історичну правду про переможні й трагічні дні, змальовують образи учасників воєнних подій. 

Окремими томами на виставці представлено Книгу Пам'яті України – своєрідний літопис боротьби і мужності нашого народу, котрий здолав нацистську навалу і здобув Перемогу в травні 1945 року. Вони розповідають про героїзм і самопожертву воїнів-українців у боротьбі з загарбниками. У Книгах Пам'яті опубліковано імена полеглих у роки війни (воїнів і цивільних громадян).

 Наукові видання представляють дослідження істориків, спогади безпосередніх учасників війни. Багато із пропонованих книг – це роздуми про долі переможців. Автори зуміли написати про їхню воєнну і повоєнну долю так, що ці розповіді торкають глибини людської душі.

Книжкова виставка – це вдячний привід, щоб віддати належну шану не тільки воїнам, що піднялись на бій  з нацизмом, а й усім тим, хто кував перемогу, працюючи на заводах і фабриках, у наукових установах, на ланах і фермах, хто боровся із ворогом у партизанських загонах і підпіллі, у Русі Опору за межами Батьківщини, хто не скорився і загинув у концентраційних таборах.

Ми пам’ятаємо усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від нацистів. У серці кожного з нас жива пам'ять про неоціненний внесок українців у спільну перемогу в цій жахливій війні. Тим, хто загинув і тим, хто вижив у пеклі 40-х ми зобов’язані всім, що маємо сьогодні. Добра пам’ять про героїв завжди буде жити в наших серцях.

                               Відео ролик «Над землею тумани»

До цієї знаменної історичної дати бібліотеками району були оформленні книжково – ілюстративні виставки: 

 «У війни немає забуття» - с. Дністрівка

«Мужність і доблесть – Відвага і честь» - с. Оселівка

«Так творилась Перемога» - с. Бернове

«Подвиг безсмертний – пам'ять нетлінна» - с. Ленківці

«Шляхами подвигу і слави наших дідів і прадідів» - с. Подвір’ївка

«Живе в народі пам'ять вічна» - с. Іванівці

«Війна на сторінках книг» - Кельменецький філіал

«Україна в полумї війни» - с. Лівинці

«На шляху до Перемоги» - с. Вовчинець

«1939 -1945.Памятаємо.Перемагаємо» - с. Бабин

                    «Безсмертна велич Перемоги» - с. Вартиківці


З Днем визволення України!


Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...