вівторок, 28 квітня 2020 р.



Екскурс в історію села
«Живильне джерело землі, де народився»
(за мотивами книги Валентини Холявчук
«Іванівці мої – краплиночка на карті»)




Холявчук В. В. Іванівці мої – краплиночка на карті. Екскурс в минуле села. – Чернівці, 2012. – 72с.
   


       Село моє - для мене ти єдине,
      Криниця чиста з саду вигляда,
      Хатина біла,  сонях біля тину –
      Така моя батьківськая земля.


      


       Для кожної людини найдорожчий той край, де вона народилася, звідки пішла у світ. Для всіх нас найдорожче, найкраще у світі  наше рідне село. Тут жили наші діди, прадіди, тут живуть і працюють наші батьки. Тут корінь нашого славного роду українського.
       Кожна людина повинна знати про своє коріння, про землю, на якій живе, про свої стежки, котрі вона топче, тобто про своє минуле, бо без нього не може бути ані теперішнього, ані майбутнього. З цією метою і була створена книга «Іванівці мої – краплиночка на карті».  





Її  автор – Холявчук Валентина Василівна, вчитель географії, старший вчитель ЗОШ І-ІІІ ступенів села Іванівці Кельменецького району. Книга виявилась цікавою і захоплюючою, а розповіді – легкими до сприйняття. 






      
      На основі архівних даних, згадок, розповідей очевидців в розділі «Екскурс в історичне минуле» розповідається про далеке минуле села Іванівці та Поливного Яру. Також згадано кургани, які збереглися на північно-східній околиці села, датовані І тисячоліттям до н.е. і є археологічною пам’яткою.

Пам’ятний знак на місці трипільського поселення

        На сторінках книги чітко відображені перші згадки про село, становище селян на панщині, набіги турків в роки Першої світової війни, румунський період в історії села, окупація німецькими військами. Після Другої світової війни в історію села вплелися трагічні сторінки репресій, голодомору 1946-1947 рр.

Жертва репресій Дзик С.М. 1918 р.н.

        Цікаво та змістовно розповідає автор книги про розвиток господарства в селі, створення колгоспу «Більшовик», який завдяки самовідданій праці селян та керівників став мільйонером.

Робітники ґуральні. 1920р.

Тваринницька ферма колгоспу

       З великою любов'ю в розділі «Духовність села» описано період створення церкви Олександра Невського, внутрішнє розташування в храмі, зображення ікон всередині церкви. До речі, всі мальовані в православному стилі ікони були замовлені у Парижі через Бухарест. З 2010 року церква є архітектурною пам'яткою обласного значення.

Церква Олександра Невського, закладена в 1860р.

      Села, як і люди, мають свої біографії. А у кожного вона своя, неповторна, і творять її люди, що живуть у цьому селі. Чимало визнаних людей України навчалися в стінах Іванівецького навчального закладу. З великою повагою та сердечністю розповідає про них авторка на сторінках книги в розділі «Культурний розвиток села».

Панський маєток – друге приміщення школи

     В цьому розділі ми маємо змогу ознайомитися з документами, в яких вперше згадується школа, дізнатися про створення міжшкільного навчально-виробничого комбінату (МНВК), будівництво лікарні, дитячого навчального закладу, будинку культури.
ДНЗ „Берізка”
Будинок культури. Вшанування ветеранів


        Закінчується книга хронологією подій в історії села Іванівці.
  
     Ми щиро і від усього серця завдячуємо Валентині Василівні за її чудесну книгу, за велику, кропітку роботу, за наполегливість, сумлінність, творчість і велику любов до свого народу, до країни, до людей.





Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...