пʼятниця, 10 квітня 2020 р.


                                     

    Кельменецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з Кельменецькою центральною районною бібліотекою  започатковує рубрику «Юрист консультує». Запитання можна надсилати на електронну адресу Кельменецького центру kelmentsi.chernivtsi@legalaid.cv.ua      та електронну адресу бібліотеки biblioteka55@ukr.net  звідки будуть переадресовуватись до центру.   
  Отже, лист який надійшов до Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
    Доброго дня! Підкажіть будь ласка чи потрібно сплачувати пеню, штраф за прострочення сплати кредиту на час карантину? Ольга Д.
Відповідь: Верховна Рада на позачерговому засіданні 17 березня скасувала штрафи для українців, які не встигнуть вчасно платити по споживчим кредитам під час карантину у зв'язку з епідемією короновірусу.
«В разі прострочення споживачем у період з 1 березня по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у цей період виконання зобов’язань зі сплати платежів) споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення», - зазначено у змінах до закону «Про споживче кредитування».
Ця норма поширюється на усі споживчі кредити, які видають не тільки банки, але й фінансові компанії.
Споживач в разі допущення такого прострочення звільняється від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язання.
«Забороняється збільшення процентів за користування кредитом з причин, інших ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу у період з 1 березня по 31 травня 2020 року зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у цей період виконання зобов’язань зі сплати платежів).
                                                                          
Нагадуємо у зв’язку з карантином Ви можете звернутися до Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги дистанційно:
-поставивши запитання в месенджер ФБ сторінки:    https://www.facebook.com/kelmentsi.cnbvpd/
📞 зателефонуйте на номер центру: 2-02-01, 0676040710,
                                                          Ю.Олійник
                                           Нач.відділу правопросвітництва
                                                               та надання  безоплатної правової допомоги



Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...