пʼятницю, 24 квітня 2020 р.


Гіркий полин твоєї долі, Україно…


Весни обірване суцвіття,
Ядуче полум’я
І смерть…
Останній тиждень
Того квітня
І найстрашніший в світі
Герць.
                                         В. Колесніков


          Чорнобильська трагедія... Ось уже 34 -й рік дзвони Чорнобиля стукають в наші серця. Змушують нас зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й... 34 роки минуло відтоді, а память наша зберігає все до найменших подробиць, бо надто вражаючими і болючими були далекі події 86-го.    

       Скільки зламаних доль? Скільки сирот, що втратили батьків, скільки ненароджених  дітей, скільки нових хвороб?  Чорнобиль... Це мільйони людей, які постраждали від радіації.

    Чорнобиль - правічна, люто припорошена "мирним атомом" земля немов застигла у страшному мовчанні-задумі... Чарівне Полісся зі смутком дивиться своїми голубими очима-озерами, розкішними багатими лісами, зоріє пам'яттю пращурів, кричить пусткою, плаче самотою...

      Прости, Боже, прости, земле рідна своїх людей-грішників, людей -жертовників... Це  - день сльози - вона із неба йде. Це - вікопомний день. Щороку, щодня, щосекунди людство згадує той час. І болить у нього душа, і жевріє надія, і не згасає любов до цієї зболеної краси, рідної Вітчизни.


          Ці святі болі, трагічні сторінки випоминаються в книгах, що експонуються у читальному залі Кельменецької центральної районної бібліотеки. 


        На виставці «Гріх непростимий:Чорнобиль» представлені художньо-документальні оповіді, історичні документи, фотоматеріали про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства. Монографія про причини аварії на ЧАЕС та першочергові заходи щодо її ліквідації, а також матеріали про ліквідаторів наслідків аварії  та переселенців, які відійшли у вічність. Викладка літератури розкриває і основні проблеми радіоактивно забруднених територій Чорнобильської зони.  



Ця книга – збірник документальних, публіцистичних і художніх творів письменників і журналістів, котрі розповідають про те, як спільно, натхненний «чуттям єдиної родини», долав наш народ тяжкі наслідки аварії на ЧАЕС, мужньо і самовіддано боровся з грізними силами атома, що вийшли з-під контролю, відроджує до нового життя вражену радіацією землю, міста і села і саму атомну станцію. У збірнику також уміщені інтерв’ю з відомими вченими, що висвітлюють деякі небайдужі для нас питання віддалених наслідків аварії, перспективи розвитку атомної енергетики в нашій країні, подана детальна хронологія пам’ятних подій.





У книзі Олега Петровича Гусєва, заслуженого журналіста України, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, йдеться про боротьбу ліквідаторів за живучість атомної станції після вибуху 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці, перебіг подій, пов'язаних з діяльністю і закриттям цього аварійного ядерного об'єкту підвищеної небезпеки наприкінці 2000 року, подальших дій вже у ХХІ столітті.






Книга "Біль і тривоги Чорнобиля" — колективна розповідь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства, з часу якої минуло вже два десятка літ. Автори, що були безпосередніми свідками і учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, діляться своїми спогадами про тривожні для України й усього світу дні весни і літа 1986-го, розмірковують над долями чорнобильців, болючими проблемами відчуженої тридцятикілометрової зони і самої станції, розглядають і прогнозують розвиток ситуації навколо ЧАЕС.




Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Радянська система не дозволяла поширювати інформацію про попередні аварії навіть серед фахівців. Це зробило нову масштабну аварію неминучою. Сьогодні реактори чорнобильського типу вже не будують, але авторитарні режими, які тримають повний контроль над інформацією, усе ще існують. Зрештою, і в Україні досі виробляють майже 50 % усієї електроенергії на атомних станціях. Нам є чим поділитися зі світом стосовно досвіду Чорнобиля, але є над чим задуматися і самим.





Книга-альбом приголомшує правдивою і щирою розповіддю про найстрашнішу техногенну катастрофу ХХ століття та її жахливі наслідки. Своїми відвертими фотодокументами автор Ігор Костін засвідчує безприкладний героїзм, громадську мужність і христянське милосердя людей, які врятували планету від загибелі.





Ця фотокнига – данина пам’яті журналіста, ліквідатора, учасника історико-культурної експедиції Мінчорнобиля України Михайла Загреби. Захоплива розповідь про мальовничий древній поліський край, убитий радіацією, примушує читача поглянути на чорнобильську катастрофу не тільки як на техногенну, але й під іншим кутом зору – гуманітарним, і замислитись над тим, що ми втратили в історичному, культурному, природничому та мистецькому значеннях: до аварії на Поліссі зберігалися, як ніде в Україні, найдавніші звичаї, традиції культури та побуту слов’ян. Правдиву, емоційну оповідь Михайла Загреби ілюструють його фотографії – адже автор відомий як талановитий фотожурналіст.

        До вашої уваги відео «Чорнобиль. Одна історія. Як це було»


        Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей. Ще довго ми будемо відчувати на собі  наслідки трагедії, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям. Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії. Перед живими. Перед пам’яттю до часу померлих від радіаційного смерчу.

   Бібліотекарі району також долучилися до відзначення цієї трагічної дати продемонструвавши книжково-ілюстративні виставки та тематичні полиці.

 Подвір’ївський філіал «Чорнобиль – трагедія і біль України»

Іванівський філіал  «Чорнобиль, Чорнобиль – трава полинова»

Кельменецький філіал «Чорнобиль – це біль, і пам'ять, і тривога»

Вовчинецький філіал «Чи знаєш ти, світе, як тяжко ридає полин»

Бабинський філіал  «Чим завинила перед нами природа?»




         Комарівський філіал  «Гіркий полин квітневого дня» також  були представлені фотосвітлини та нагороди одного із учасників ліквідації ЧАЕС Сайненко В.

Росошанівський філіал «Чорнобильський вітер по душах мете»

Перковецький філіал «Чорнобиль - біль України»

Ленковецький філіал «Чорний біль торкається сердець»

Грушовецький філіал «Чорнобиль: без права на забуття»

Бернівський філіал «Чорнобильське лихо в памяті народній»


Відео презентація «Дзвони Чорнобиля» та книжково-ілюстративна 
виставка  «Гіркий полин Чорнобиля» (  Дністрівський філіал )

Оселівський філіал  «Чорнобиля гіркий полин»

Козирянський філіал «Чорнобиль - жива рана землі моєї»


Нелиповецький філіал «Чорнобиль…Чорний біль нашої землі»

 Лукачанський філіал « Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить…»

Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...