четвер, 30 квітня 2020 р.


                                       
                                             Колорит української хати


      Краєзнавство - це конспект епохи, а краєзнавча робота у бібліотеці є безцінною скарбницею збереження історичного досвіду багатьох поколінь.
      Найбільшою окрасою і гордістю Бернівського філіалу №8 Кельменецької РЦБС є народознавча кімната   " Мамина світлиця". Створена вона була у 2005 році. Налічує понад 100 експонатів старовини.
      Лише переступивши поріг, поринаєш у інтер'єр стародавньої сільської хати: піч з причілком, лава, скриня, прядка, лопата, терниця, жіночі сорочки, костюми, рушники, серветки, глечики, баняки і всілякі предмети побуту та вжитку минулих часів. Кожен виріб, розміщений у світлиці має свою цінність, свою оригінальність, вишуканість і красу. Зберігся стілець поміщиці Софії Харжевської, яка свого часу пожертувала 300 рублів за будівництво дерев'яної церкви. У рушнику фотографія односельчана Бідюка Дем'яна Григоровича, учасника Хотинського повстання 1919 року, який був нагороджений срібним хрестом.
        Завідувач бібліотекою Мар’яна Дмитрівна Веренчанська  запрошує всіх в онлайн - подорож народознавчою кімнатою " Колорит української хати".

                                           














   Василь Сухомлинський писав: "....неперервність родовідних традицій, збереження історичної пам'яті наших предків, чистоту нашої духовності. Все те краще, що витворили протягом століть попередні покоління, ми маємо не тільки зберегти, але й передати у спадок своїм нащадкам!".Тож пам'ятаймо, відроджуймо, бережімо.



Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...