середу, 27 листопада 2019 р.



Моє життя
Бринить мені струною,
Між двох вершин –
Початком і кінцем...
                                               М. Ткач

26 листопада у меморіальному музеї-садибі Михайла Ткача у рідному селі Лукачани, з нагоди 87 річниці від дня народження відомого земляка працівниками культури була проведена поетична година під назвою «Зійдемось друзі, тай на отчім крузі...».
Ведучі вкотре поринули у спогади… Згадувалися дитячі та юнацькі роки поета, весь його творчий шлях. Присутні у музеї-садибі сусіди, активні жителі села, педагогічні працівники, голова ветеранської ради декламували вірші славетного односельчанина.
Спогадами про поета поділилися сусіди, голова сільської ради Косташ Віктор та Гордич Надія, на жаль, по телефону поділилася згадками і сестра поета Ватаманюк Надія, засновниця музею.
Звучали також Михайлові пісні «Марічка», «Ясени», «Засумую я», «Благословенна будь, родино!».
Жителі села гордяться, що саме у Лукачанах народився і виріс Михайло Ткач, завдяки йому невеличке село знане на літературній ниві України і світу.
Існує закон буття, який вкотре підтверджує невмирущість творчості Михайла Ткача:
«Якщо зерно добре – буде жито,

Якщо слово щире – буде жити!»



Високий лет великого співця

Яких вершин мені не досягти,
Я скрізь нестиму гордість на чолі,
Що колискове щастя висоти
Збагнув навіки на маминій землі.
                                                  М. Ткач

Такі слова сказав на всю Україну Михайло Ткач – наш земляк, відомий всьому світові поет-пісняр, кінодраматург, заслужений діяч мистецтв, народний артист України, лауреат Державної премії України імені Т Г. Шевченка.
Михайло Миколайович Ткач був напрочуд щедрою на творчі доробки особистістю. У його арсеналі півтора десятки поетичних та пісенних збірок. Він був автором сценаріїв художніх фільмів, повнометражних документальних фільмів, фільмів-опер та короткометражок.
Йому подобалось випробовувати свої творчі можливості у різних мистецьких формах та жанрах. Йому завдячують своїм репертуаром відомі співаки краю. І хоча серце буковинця перестало битися у квітні 2007 року, він донині живе в піснях і пам’яті поціновувачів його творчості, а вдячні краяни щороку вшановують пам’ять митця.
 26 листопада 2019 року з нагоди відзначення 87-ї річниці від дня народження Михайла Ткача в Кельменецькій центральній районній бібліотеці проведено мистецьку панораму «Високий лет великого співця». Бібліотекарі розповіли користувачам чимало цікавих фактів з життя вірного сина рідної землі, ознайомили з творчим доробком митця. Шанувальники творчості поета-пісняра мали можливість прослухати записи фрагментів пісень М. Ткача, «Марічка», «Ясени», «Сину, качки летять», «Моя Україна» у виконанні відомих українських співаків.
На абонементі було презентовано книжково-ілюстративну виставку «Поезія на крилах мелодії», на якій представлені поетичні та пісенні збірки буковинця, повість «Хліб з добрих рук», матеріали з періодичних видань, та книги-посвяти Світлани Телешман «Пісня Михайла Ткача», Василя Фольварочного «Сніг на зеленому листі», які є ознакою того, що ім’я славного трудівника на мистецькій ниві нашої держави незабутнє у часі, починає входити у вимір нової якості – Вічність.





Немає коментарів:

Дописати коментар

  Г іркий полин сльозами землю пестить Була весна квітуча, гарна… Ніхто і не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписан...