понеділок, 25 листопада 2019 р.




Не звільняється пам’ять, відлунює знову роками.
Я зітхну… Запалю обгорілу свічу.
                        Адлер Коралів



На десятиліття можна засекретити архіви. Можна приховати в глибинах спецсховищ викривальні документи. Можна замести сліди злочину. Та з пам’яттю народу нічого не вдієш, вона зберігатиме правду. Пам'ять-нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок вписано криваво-чорним кольором. Читаєш і подумки здригаєшся від жаху. Особливо вражають сторінки, де викарбувано слова про голод, про зумисне підготовлений голодомор.


До Дня пам’яті жертв Голодомору в Кельменецькій районній дитячій бібліотеці оформлена книжково-ілюстративна виставка «Голодомор. Твій біль, Україно», а з учнями 7-А класу (класний керівник Наталя Караван) Кельменецького ліцею-опорного закладу працівники районної дитячої бібліотеки Майя Городецька і Марія Таран підготували та провели годину-реквієм «То свічка пам’яті горить за всіх невинно убієнних». Затамувавши подих, учні слухали розповідь працівників бібліотеки про страшні часи голодомору, а вірш Антоніни Листопад «Я ще не вмер…», який прочитав Андрій Кучейник, до сліз зворушив усіх присутніх. Учні переглянули відеоролик про події тих страшних років, запалили свічки та пом’янули всіх хвилиною мовчання. Хай ця хвилина стане для людей доброї волі актом поминальним, актом покаяння і перестороги, увійде в наші серця тихою молитвою.






Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...