четвер, 16 лютого 2023 р.

 

Милі гості, просим сісти, вареники будем їсти

 

Кожна країна світу може похизуватися переліком оригінальних страв, які складають її національну кухню. Народна кухня – це така ж культурна спадщина народу, як мова, література, або мистецтво. В Італії – равіолі, в Польші – кнендлики, у Чехії – пироги, у Литві – цепеліни, а в Україні – вареники.

Ця страва з борошна та начинки вважається, нарівні з борщем, найтиповішою в українській національній кухні. Начинка могла бути пісною або скоромною, залежно від релігійного календаря. Для начинки використовують сир, смажену капусту, картоплю, мак, калину, вишні, яблука, варені сухофрукти, квасолю, горохове пюре, гречану кашу.

Про вареники складають пісні, пишуть вірші, гуморески, їм споруджують пам’ятники. З цією стравою пов’язано багато українських традицій і звичаїв, і в цьому переконались постійні користувачі дитячої бібліотеки, побувавши на уроці народної кухні «Милі гості, просим сісти, вареники будем їсти». Бібліотекар Майя Городецька провела майстер-клас з приготування вареників, які дівчатка-майстрині із задоволенням потім з’їли.













Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...