четвер, 10 вересня 2020 р.

 

Від витоків українського

кінематографу  до сьогодення

           До Дня українського кіно, який щорічно відзначається в другу суботу вересня, Кельменецька центральна районна бібліотека підготувала кіномистецьку подорож «Книги – мовою екрана». 

         На ілюстрованій виставці представлені книги, які розкривають історію створення вітчизняного і світового кіно, а також книги, за якими талановиті режисери зняли свої геніальні фільми: «Тарас Бульба» Гоголя та «Майстер і Маргарита» Булгакова (режисер В. Бортко), «Тіні забутих предків» Коцюбинського (режисер С. Параджанов), «Роксолана» Назарука (режисер Б. Нібієрідзе), «Перехресні стежки» Франка (режисер О. Бійма) та інші. Письменники пишуть книги, сценаристи перетворюють їх у фільми, а режисери ті фільми знімають. Книга є першоджерелом для створення екранізації.

            Як відомо з історії, перший український фільм було знято у Харкові ще у 1896 році Альфредом Федецьким. Там же, у Харкові, і відбувся перший сеанс кіно. А 1928 року почала свою діяльність кінофабрика, яку сьогодні ми знаємо як кіностудію імені Олександра Довженка. Вже у 1930 році було знято повноцінний звуковий фільм із назвою «Симфонія Донбасу».

          Українська школа кіно виховала таких відомих людей, як Олександр Довженко, Сергій Параджанов, Іван Кавалерідзе, Леонід Биков, Леонід Осика, Іван Миколайчук, Богдан Ступка та багатьох інших. Тож нам дійсно є чим пишатись. У роки незалежності українська кіноіндустрія істотно занепала, вітчизняний кінопродукт замінили зарубіжним. Та в останні декілька років кіноіндустрія в Україні стрімко розвивається.

 Пропонуємо переглянути  екранізовані твори українських письменників.

«Віддана»

С. Андрухович 

 Станіславів кінця XIX — початку XX століття. Звичайне місто на кресах «щасливої Австрії», в якому живуть, страждають, нероздільно закохуються, захоплюються наукою і шарлатанськими виступами всесвітньо знаних ілюзіоністів, розважаються на балах і карнавалах, ходять на шпацер і ховають таємниці у різьблених комодах. І на тлі епохи, яка для нащадків щораз більше обростатиме міфами про ідилічне життя, — долі двох жінок, що переплелися так тісно, як стовбури дерев — у нерозривному зв’язку, який не дає ні жити, ні дихати, ні залишитися, ні піти.


«Тіні забутих предків»

М. Коцюбинський

 

Повість «Тіні забутих предків», здавалося б нехитра любовна історія двох дітей Карпатських гір, стає духовним заповітом Коцюбинського — людські душі єднаються не тільки в любові, але й у смерті.




«Тарас Бульба»

М. Бульба

 Центральними дійовими особами твору є запорозькі козаки, а місцем дії — Україна XVIІ століття. Події твору відбуваються у важкий період в історії козацтва, коли запорожці піднялися на боротьбу проти Речі Посполитої. У центрі подій опинилася родина козацького полковника Тараса Бульби, який переживає глибоку особисту драму. 



«Перехресні стежки»

І. Франко

 У цьому творі автор порушує проблеми взаємостосунків українського селянства та інтелігенції, різних суспільних груп, влади і підлеглих, проблеми служіння демократичної інтелігенції своєму знедоленому народові, проблеми судочинства, подружніх стосунків, безправ’я жінки в суспільстві, морального вибору, добра і зла, людяності й жорстокості, кохання та ненависті. Передмову до книги написав український мовознавець Василь Верниволя (Сімович). На початку видання вміщено портрет І.Франка.


«Роксолана»

П. Загребельний

 У романі «Роксолана» відомий український письменник Павло Загребельний відтворює події XVI століття, розповідає про дивовижну долю української дівчини Настасі Лісовської. Її з іншими сільчанами захопив у полон татарський військовий загін. А далі невільничий ринок, і юна красуня опиняється в гаремі турецького султана Сулеймана. Але вона не стала приниженою рабинею. Своїм незвичайним розумом, волею і вродою горда слов'янка виборює собі іншу долю. Запаливши серце могутнього султана вогнем любові, вона незабаром стає його законною дружиною, влодаркою Сходу, відомою світу на ім'я Роксолана.


«Ґудзик»

І. Роздобудько

  Роман «Ґудзик» у 2005 році отримав першу премію Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова». Цей роман має багато нашарувань, сюжетних колізій і героїв. Його часовий простір: від середини 70-х до наших днів, його географія — Київ, українська провінція, Росія, Чорногорія, зрештою — Америка. Але головна ідея така: велике щастя або велика трагедія може початися з найменшої деталі, з ґудзика, який так легко загубити, а потім шукати все життя... Це роман про любов, вірність, зраду. Про те, що ніколи не варто оглядатися назад,.а цінувати те, що існує поруч із тобою — сьогодні і назавжди. А можливо, цей роман про... дещо з життя янголів, що випадково потрапили на нашу землю?..


«Дорогою ціною»

М. Коцюбинський

 Остап і Соломія закохані одне в одного, проте їм судилося жити у тяжкі роки, коли «вільний дух народу ще тлів під попелом неволі». Злий пан віддає Соломію заміж за нелюба, а Остапа відправляє у рекрути. Остап зважується на втечу, а Соломія, перевдягнувшись у молодого парубка, також слідує за ним. По дорозі вони зустрічають інших знедолених людей, котрі шукають волі, потрапляють під обстріли, ризикують життям. Трагічно-романтична історія чистого кохання і боротьби за волю лишається і сьогодні одним з помітних повістей шкільної програми.


«Кайдашева сім’я»

І. Нечуй-Левицький

 За словами Івана Франка, повість “Кайдашева сім’я” належить до “найкращих оздоб українського письменства”. З великою художньою силою І. Нечуй-Левицький на прикладі однієї сім’ї змалював український національний колорит. Перед читачем постає низка яскравих персонажів: забобонний Кайдаш, чванлива й пихата Кайдашиха, бриклива Мотря, понурий Карпо, доброзичливі Лаврін та Мелашка. Книга зачаровує непідробним гумором, веселими й дотепними діалогами, чудовими пейзажами та сценами щирого кохання.


«Червоний»

А. Кокотюха

 Їм закидають масові вбивства вчителів. Бандерівцям місце в ГУЛАГу, де вони… можуть бути корисними. Замість скніти в таборах, ватажок повстанців Данило Червоний наводить там лад! І нехай він планує втечу, йому єдиному до снаги підкорити своїй волі ув’язнених. Як це було, розкажуть три свідки, три запеклих вороги Данила: міліціонер, чекіст і в’язень-червоноармієць. Не шукайте Червоного ані серед живих, ані серед мертвих, шукайте серед овіяних легендою!


«Україна в огні»

О. Довженко

 У кіноповісті «Україна в огні» відображено початок Другої світової війни — один із найтрагічніших періодів, коли під тиском ворога війська відступали, залишаючи без захисту беззбройних людей.


«Лісова пісня»

Л. Українка

 Найромантичніша п'єса, драма-феєрія "Лісова пісня" Лесі Українки розповідає чуттєву й драматичну історію кохання лісової красуні Мавки та сільского парубка Лукаша. Магічний світ "Лісової пісні", населений персонажами української народної міфології.





Відеоролик «Історія українського кінематографу»

   До Дня  українського кіно в Лукачанському філіалі презентовано книжково-ілюстративну виставку «Кіно та книга»

   Кінематограф – один з найгеніальніших та найоригінальніших винаходів людства. Його величавість, значимість, енергетика та магнетизм продовжують і надалі дивувати глядача, пропонуючи всім чарівні мандрівки в безмежні простори його фантазі

Немає коментарів:

Дописати коментар

                        Писанка – візерунчаста молитва   На порозі – Великдень. Свято ясне, барвисте, мов вишиті рушники, тепле, мов пас...