пʼятницю, 25 вересня 2020 р.

                                  Єдність у ромаїтті мов


«Знання однієї мови дозволяє ввійти в коридор життя, знання двох мов – відкриває вам усі двері у цьому коридорі»

                                                                                                        Франк Сміт

Європейський день мов вважається традиційним святом у Європі з 2001 року. Його було запроваджено Радою Європи на підтримку лінгвістичного розмаїття, двомовності кожного європейця та розвитку викладання мов у світі. Цього дня в 45 країнах континенту відбуваються заходи, спрямовані на вивчення нерідних мов, передусім малих, рідкісних мов, мов нацменшин та мов, якими розмовляють мігранти. Свято привертає увагу до мовного й культурного різноманіття Європи, яке треба не лише підтримувати, але й усіляко поглиблювати, розширюючи діапазон мов, якими люди спілкуються протягом життя.

 У Європейському Союзі налічується 24 офіційні мови, близько 60 регіональних та понад 175 мов, якими розмовляють мігранти. Усі рішення, що приймають офіційні органи Європейського Союзу, сьогодні перекладають на всі офіційні мови і громадяни ЄС мають право звертатися до органів Євросоюзу та отримувати відповідь на свої запити на будь-якій з офіційних мов.

   Навіть, якщо у Вас немає часу, або можливості вчити іноземну, у День європейських мов запам’ятайте хоч кілька висловів мовою, яка Вам до душі.

Пропонуємо 10 золотих правил вивчення іноземної мови:


·       Займатися мовою необхідно щодня. При нестачі часу виділяй хоча б 10-15 хвилин для читання або повторення нових фраз. Особливо ефективно займатися вранці.

 

·       Якщо бажання вивчати мову слабшає занадто швидко, то придумай свій власний алгоритм занять. Наприклад, трохи занять, потім трохи музики, невелика перерва на прогулянку. Але не закидай навчання.

 

·       Контекст – наше все. Ніколи не вивчай окремі слова, використовуй контекст по максимуму. Наприклад, якщо ти запам’ятав вислів «strong wind», то одне з слів автоматично викличе в пам’яті друге.

 

·       Особливо корисно виписувати вже готові окремі фрази і намагатися використовувати їх якомога частіше в мові.

 

·       Перекладай в думці все, що трапляється на очі: реклами, уривки пісень, діалогів, назви газетних статей. Розминка для мозку завжди корисна для тренування пам’яті.

 

·       Корисно заучувати невеликі тексти та діалоги. Але заучувати треба тільки те, що стовідсотково правильно чи попередньо виправлено викладачем.

 

·       Уже готові до вживання фрази і ідіоми записуй і зберігайте в пам’яті в першій особі. Наприклад: «I am only pulling your leg» (Я просто тебе дражню).

 

·       Будь-яку іноземну мову не можна вивчати ізольовано. Штурмувати фортецю потрібно з усіх боків: дивитися фільми, читати літературу та газети в оригіналі, спілкуватися з носіями мови в інтернеті.

 

·       Не бійся помилок, бійся не виправлених помилок. Ніколи і нічого не залишайте неперевіреним. Краще уточнити двічі.

 

·       Будь впевненим, що незважаючи ні на що, ти вивчиш мову! Неодмінно настане момент, коли кількість переросте в якість, і мовний бар’єр буде зломлений.

 

Ось трішки цікавої інформації про найвідоміших поліглотів світу:

 

- італійський кардинал Джузеппе Каспар Меццофанті вільно володів 38 мовами;

- британський лінгвіст Джон Баурінг володів близько 100 мовами (до наших днів ніхто ще не перевершив його в мовній інтерпретації);

- римський Папа Іоанн Павло II знав близько 16 мов;

- Джеймс Джойс і Джон Р.Р. Толкієн знали 13 мов;

- наш сучасник, німець Себастьян Гейне володіє 35 мовами

 

Проте, не можна не згадати також і про вітчизняних поліглотів.

А серед них були:

 

- Іван Франко знав 14 мов;

- Леся Українка володіла 13 мовами;

- Агатангел Кримський знав 60 мов;

- Михайло Драй-Хмара розмовляв 19 мовами;

- Павло Тичина володів 18 мовами;

- Іван Пулюй знав 13 мов;

- Микола Лукаш володів 18 мовами.

 

В читальному залі Кельменецької центральної районної бібліотеки оформлено книжково-ілюстративну виставку «Багатомовна Європа» на якій представлено підручники й словники для вивчення іноземних мов. А також  художні твори іноземними мовами із фонду бібліотеки.

Тож вивчайте іноземні мови, читайте твори мовою оригіналу, тому що знання іноземних мов не тільки розвиває наш інтелект, а й в змозі докорінно змінити світогляд людини.



Немає коментарів:

Дописати коментар

                        Писанка – візерунчаста молитва   На порозі – Великдень. Свято ясне, барвисте, мов вишиті рушники, тепле, мов пас...