середа, 31 травня 2023 р.

                                                Правда про куріння: будь у темі

Інформаційний дайджест

31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція – Всесвітній день без тютюну. Він був заснований у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – добитися, щоб в XXI столітті проблема куріння тютюну зникла. ВОЗ цією акцією застерігає населення планети від згубної звички – однієї з найбільш поширених епідемій за всю історію існування людства – нікотиноманії, що стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією.

За даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає майже 6 мільйонів людей, з яких понад 5 мільйонів випадків смерті реєструється серед нинішніх та колишніх споживачів тютюну і більш ніж 600 000 смертей – серед людей, які піддаються впливу пасивного куріння.

Очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно.

Куріння тютюну стало однією з найбільш поширених шкідливих побутових звичок. Більшість майбутніх курців втягуються в куріння в дитячому та юнацькому віці. Саме вони є тим резервом, який постійно поповнює ряди дорослих курців.  Україна – серед перших за кількістю викурених цигарок на людину. Це говорить про те, що в нашій країні ця проблема сягнула розмірів епідемії.

Знайомтесь – 5 цікавих хронологічних дат:

1. У 1915р. з’явився перший антитютюновий слоган, автором якого вважають американського біолога Девіса Старра Джордана: «Людина, що курить, може не турбуватися про своє майбутнє – у неї немає майбутнього».

2. У 1952 р. запеклий курець, король Великобританії Георг VI помер від раку легенів. Він став першою знаменитістю, яка пішла з життя через пристрасть до тютюну.

3. Дві людини, які брали участь у популярній рекламі Marlboro Man, померли від раку легенів, після чого сигарети Marlboro отримали прізвисько «вбивця ковбоїв».

4. У 1966 р. після того, як завзятий курець – мультиплікатор Уолт Дісней помер від раку легенів, його компанія стала першою, яка прийняла стратегічне рішення заборонити показувати куріння у фільмах Walt Disney.

5. У 2008 році понад 150 відомих українців, серед яких Григорій Чапкіс, Олег Скрипка, Влад Яма, Ігор Кондратюк, Віталій Козловський, Гайтана, Лілія Підкопаєва, Святослав Вакарчук та інші підписали «Маніфест українців проти куріння», оголосивши війну курінню.

Ось ще  кілька дуже переконливих фактів:

– Чи знаєте ви, що термін «куріння» з’явився лише в кінці сімнадцятого століття, а до цього, він часто згадується як «сухе пияцтво». За даними експертів, тютюновий дим містить 4000 хімічних речовин, серед яких нікотин, який є однією з найсильніших отрут.

– Цигарковий дим містить понад 4 тисячі компонентів, в тому числі чадний газ, нікотин та його похідні, смолу, котінін, полоній, кадмій, поліциклічні ароматичні вуглеводи та інші сполуки, багато з яких є канцерогенами.

– Хронічне обструктивне захворювання легень посідає третє місце у структурі смертності в усьому світі. Найчастіше ця хвороба вражає саме курців.

– У 17-25% випадках серцево-судинні хвороби розвиваються саме через куріння. Куріння підвищує ймовірність коронарної хвороби серця чи інсульту у 2-4 рази.

– Куріння значно підвищує ризик виникнення раку товстої кишки та розповсюджених новоутворень. Доведено, що у курців майже у два рази частіше виникають поліпи товстої кишки.

– Куріння підвищує ймовірність розвитку раку легень у 25 разів. Що старша людина і що більше вона курить, то більші шанси появи раку легень.

Це зовсім не вичерпний список всіх наслідків куріння для здоров’я. Але цього вже має бути достатньо, щоби вже найближчим часом запланувати день з позначкою “кинути курити”.

Що ми можемо зробити, щоби кількість курців наблизилась  до нуля?

Проста відповідь – якщо курите, спробуйте розпочати боротьбу з цією згубною залежністю. Якщо не курите – допоможіть курцям її позбутися.

Кожен з нас відповідальний за своє здоров’я і за те, чим і як він дихає. Важливо не боятися спробувати покинути куріння, знайти здорову альтернативу цій залежності та берегти себе.

Є стільки справді хороших, корисних та захопливих звичок – не обмежуйте себе тим, що шкодить вашому здоров’ю та людям навколо.

Тому День боротьби з тютюнопалінням  – це привід ще раз задуматись, що для кожного з нас важливіше – здоров’я чи сумнівне задоволення. І якщо у когось із людей, що курять, десь глибоко дозріло бажання розпрощатись із тютюном, то чому б не зробити це саме сьогодні?!


З нагоди цієї події в читальній залі нашої книгозбірні проведено інформаційний дайджест «Правда про куріння: будь у темі»  та експоновано виставку – інсталяцію «Не згуби своє майбутнє».



Усі  представлені матеріали інформують про природу та клініку наслідків тютюнопаління, а також формують відповідальне ставлення не лише до себе, а й до нащадків. Вони спонукають відвідувачів подумати над життєвими пріоритетами, розуміючи, що активне або пасивне паління сьогодні – це зниження пізнавальної активності, погіршення здоров’я, порушення репродуктивної функції завтра.

«Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації» – ці слова Оноре де Бальзака  доволі точно розкривають суть цієї проблеми.

 


Тож запрошуємо до бібліотеки на перегляд виставки.

Доброго всім здоров'я!




Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...