пʼятниця, 26 травня 2023 р.

                                                        Творець історичного роману

  

    Роман Іваничук – визначна постать  українського літературного олімпу. Народився 27 травня 1929 року в селі Трач, що на Косівщині (Івано-Франківська область). Його батько був учителем, а дядько – учений,  тому Роман змалечку ріс в інтелектуальній атмосфері. Іваничук завжди любив читати, й основну роль у цьому відіграла велика батькова бібліотека.          

     Впродовж майже півстоліття творчої діяльності письменника вийшло близько шістдесяти книг, читаючи які можна мандрувати часом і простором, відкриваючи для себе незвідані сторінки української історії.

      Заглиблення в історичне минуле свого народу, спільні події й герої, символічні образи, провідні ідеї, а найголовніша – ідея любові до рідної землі й народу як сенсу існування людини об’єднують усі романи Романа Іваничука в один цикл, в один великий роман про рідну історію. Людина в його творах духовно пов’язана з тим часом, в якому вона живе, пронизана його плином, і він зумовлює її поведінку і її мету. Роман Іваничук написав багато новел, повістей, але найбільшу популярність  здобув як історичний романіст.

 Його романи «Мальви», «Черлене вино», «Манускрипт з вулиці Руської», «Вода з каменю», «Четвертий вимір», «Шрами на скалі», «Журавлиний крик», «Бо війна війною», «Орда» – це різні часи, різні географічні терени, різні жанрові підвиди історичного роману, це любов до рідної землі й народу як сенсу існування людини. Відтак, якщо об'єднати усі романи Романа Іваничука в один цикл, то вийде один великий роман про історію України, в який автор вклав свою душу.                                                                   

     На абонементі Кельменецької центральної бібліотеки організовано виставку-перегляд «Вогонь душі і світло слова», на якій представлено твори майстра історичного роману.







Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...