середа, 2 лютого 2022 р.

 Знаю, що правду пишу...

     2 лютого виповнюється 210 років від дня народження відомого українського байкаря Євгена Гребінки.  Хоча він – набагато багатогранніша постать: талановитий лірик, прозаїк, видавець та громадський діяч.

Євген павлович Гребінка прожив коротке життя, лише 36 років доля відвела майстру слова. Та за 15 років літературної діяльності він встиг зробити собі ім’я в українській літературі, створив багато оригінальних і перекладних творів: байок, романів, повістей, оповідань, нарисів. Багато  творів  митця покладено на музику.  На заході лунали пісні на слова Євгена Гребінки: «Очи чёрные», «Ні, мамо, не можна нелюба любить!», «Казак на чужбине» та інші.

У своїх байках висміює людські вади, показує безправ'я селян та жорстокість поміщиків. У байці «Ведмежий суд» письменник хоч і говорить про суд Ведмедя та Вовків над Волом, але має на увазі розправу царських суддів над селянами-трудівниками. Панів, які занадто пишаються своїм походженням, письменник висміює у байці «Пшениця». Він глузливо називає їх половою, що завжди, як сміття, плаває зверху. Читайте у цій ілюстрованій збірочці повчальні та широко відомі байки Євгена Гребінки: "Дядько на дзвіниці", "Сонце та Хмари", "Ведмежий суд", "Верша та Болото", "Віл", "Горобці та Вишня", "Рожа та Хміль", "Ячмінь", "Гай та Сокири", "Рибалка", "Будяк та Коноплиночка", "Соловей", "Лебідь і Гуси", "Школяр Денис", "Вовк і Огонь", "Пшениця", "Цап".


Вся творчість Євгена Гребінки міцно увійшла в скарбницю культурних надбань українського народу, адже він сіяв добро, а його твори заслужили право на вдячну пам’ять багатьох поколінь своїх нащадків. Про нього пишуть і на сторінках періодичних видань, серед яких і часопис "Порадниця", яку передплачує наша бібліотека. 

Ольга Гойденко. Сторінками долі Євгена Гребінки /О. Гойденко// Порадниця.-2022.-27 січня (№4).-с.5


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...