пʼятницю, 5 січня 2024 р.

                 

                         Живе слово правди Степана Руданського

     «В Степані Руданському бачимо великий поетичний талант, обік Шевченка найвизначніший в українському письменстві ХІХ віку».

                                                                                                                Іван Франко    

      Степан Васильович Руданський (1834-1873) –  український поет, перекладач, фольклорист, професійний лікар. Творчість поета, представлена у прижиттєвих публікаціях ледве двома десятками віршованих творів і фрагментів, пізніше стає об’єктом зацікавлення діячів української культури. До літературної спадщини Руданського, основна й найцінніша частина якої була надрукована лише після його смерті, належать переклади («Слово о полку Ігоревім», уривки з «Краледворського рукопису», Верґілієва «Енеїда», перший повний в українській літературі переклад Гомерової «Іліада» та ін.) і збірники народних пісень з власних записів. З іменем Руданського пов’язане завершення формування в українській поезії віршованої гуморески як жанру.

           До 190-річчя від дня народження Степана Руданського на абонементі Кельменецької центральної бібліотеки було проведено літературне ревю                «Живе слово правди Степана Руданського» та експоновано книжкову виставка-огляд «Веселий смуток мудреця», на якій представлена література про життєвий та творчий шлях талановитого українського письменника.

          Відкрийте для себе Степана Руданського, який залишається незабутнім, вікопомним, актуальним.






Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...