пʼятницю, 19 січня 2024 р.

 

Я птицю слова відпустив на волю

Український поет, прозаїк, журналіст, редактор, перекладач, громадсько-культурний діяч – Колодій Віталій Дем’янович народився 19 січня 1939 року в місті Первомайську Одеської (тепер Миколаївської) області.

Його життя і творча діяльність тісно пов’язана з Буковиною. Тут письменник розпочинав свій трудовий шлях: після закінчення Одеського технікуму нафтової і газової промисловості, отримавши диплом механіка, працював на нафтобазі міста Сторожинець. Тут, в Чернівецькому держуніверситеті, він здобув вищу освіту та створив свій вагомий літературний доробок. Впродовж багатьох років очолював Чернівецьку організацію Спілки письменників України.

Працював завідувачем відділу культури чернівецької обласної газети «Радянська Буковина». Був у числі засновників газети «Молодий буковинець», започаткував часописи «Буковинське віче» та «Літературно-мистецька Буковина».

З 1979 року жив і працював у місті Чернівці. З 1992 по 1996 рік був директором музею буковинської діаспори.

За свою перекладацьку працю Віталій Колодій удостоєний престижних міжнародних літературних премій – імені Міхая Емінеску, Спілок письменників Румунії та Молдови, відзначений дипломом всесвітнього поетичного форуму, що проходив під егідою Академії «Париж – Бухарест».

Твори митця перекладені абхазькою, болгарською, естонською, німецькою, російською, румунською, угорською. Високо поцінована в Болгарії драматична поема «Північний вирій», у якій він звернувся до постаті видатного болгарського письменника Івана Вазова. А в Угорщині побачили світ лірико-філософські мініатюри.

Помер Віталій Колодій 29 березня 2016 року в Чернівцях, де і похований.

До 85-річчя від дня народження Віталія Колодія на абонементі Кельменецької центральної бібліотеки було проведено літературний портрет «Я птицю слова відпустив на волю» та оформлено виставку-персоналію «Із Буковиною поєднався навіки», на якій презентовано книги про творчий та життєвий шлях письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...