пʼятниця, 2 грудня 2022 р.

                              Володар дум – він мисленно зі мною

Немов збагачуюсь його чуттям


Пізнай самого себе і ти пізнаєш світ.

                                       Г.  Сковорода




2022 рік – рік відзначення 300-річного ювілею великого українського мислителя-мудреця, педагога, філософа, поета, композитора, музиканта, культурно-освітнього подвижника – Григорія Савича Сковороди.

Григорій Сковорода – потужний мислитель, цікавий письменник, неординарна особистість, якою б пишалася кожна європейська культура. Народився у смт Чорнухи (Полтавська обл.). Навчався у Києво-Могилянській академії. Віддавав перевагу особистій духовній свободі – вів аскетичний спосіб життя та багато часу проводив у мандрах. Серед творчої спадщини Григорія Сковороди: філософські твори, збірки пісень та байок («Сад божественних пісень», «Байки Харківські»). Велику популярність здобули вислови Сковороди, присвячені головним чином етиці: «Любов виникає з любові…», «Роби те, до чого народжений…», «…турбота – рух душі, а життя – це рух» тощо. З них складено чимало збірок афоризмів.

Авторський вислів – «Світ ловив мене, але не спіймав» – став сьогодні особливо актуальним, позаяк філософа «не зловили» й російські агресори. 6 травня 2022 р. російські військові поцілили ракетою в будівлю Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди у с. Сковородинівка (Харківська обл.), де останні роки жив і творив мислитель. І хоча будівля була сильно пошкоджена – вигоріла всередині – автентичні предмети музейного фонду, пов’язані з життям та творчістю Григорія Сковороди, збережені. Вціліла і статуя філософа. 


 З нагоди відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Савича Сковороди в читальному залі проходить цикл літературно-філософських читань «Володар дум – він мислено зі мною. Немов збагачуюсь його чуттям», відвідувачі бібліотеки мають щасливу нагоду пройтися стежками його життя, перечитати сторінки його творів.




 На книжково-ілюстративній виставці           «Я знов і знов живу Сковородою –  його духовним словом і життям» представлено творчий доробок українського просвітителя, а на стендовій презентації афоризми філософа, які допомагають задуматись над сенсом  свого життя, над поняттям дружби та любові кожної людини.


Пропонуємо і вам, наші користувачі завітати до бібліотеки щоб взяти якусь із книг  представленій на виставці та знайти в ній щось для себе.


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...