пʼятниця, 14 травня 2021 р.

Шедеври Європейських письменників в українських перекладах  


День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

В Україні День Європи відзначається з 2003 року – третьої суботи травня, тож у 2021 році цей день припадає на 15 травня.

Це прекрасна нагода засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи.

Кельменецька центральна бібліотека запрошує своїх шанувальників познайомитись з шедеврами Європейських письменників.


   Фредерік Беґбедер французький прозаїк, публіцист, літературний критик, редактор, сценарист, актор та режисер. Вважається одним з найцікавіших сучасних письменників Франції. Герой книги популярний телевізійний журналіст, батько і чоловік. Він хоче залишатися молодим, і якщо безсмертним стати не вийде, то хоча б зробити так, щоб життя тривало нескінченно. З огляду на те, що його дружина молода і красива, ця тема стає для нього нав'язливою. Підійшовши до такого порогу, коли сліди віку стають чітко помітні, головний герой вирушає на пошуки вічної молодості. Він вважає, що смерть це проблема, і її можна вирішити технічним шляхом. На шляху до своєї мети, він і його дочка Ромі, якій всього десять років, разом з роботом Пеппером відправляються в подорож. Від Парижа і Женеви до Єрусалиму і Нью-Йорка. Невже у нього дійсно вийде прожити не одну сотню років?

Відомий бельгійський письменник, лауреат Нобелівської премії Моріс 
Метерлінк. Автор п’єс та філософських есе. 
У філософських есе Метерлінк звертається до філософії та естетики символізму. У найвідоміших філософських творах «Життя бджіл» (1901), «Життя термітів» (1926) і «Життя мурашок» (1930) письменник намагався пояснити життя і діяльність людини через аналогії, взяті зі спостережень за природою. 

Бджоли не відають, чи споживатимуть зібраний ними мед. Ми не знаємо, зі свого боку, хто використає духовну потугу, котрою ми збагачуємо світ. Як і бджоли, що перелітають з квітки на квітку за медом, якого забагато для особистих потреб і своїх дітей, так і нам треба переходити від реальності до реальності в пошуках усього, ладного живити загадкове полум’я духовної сфери людини. Отож, маємо бути готові зустріти будь-яке явище, переконані щодо виконання питомого завдання. В цьому сенсі долучаймо власні почуття, пристрасті, живлячи все видиме, суще, збагненне, дотичне. Застосовуймо всю суть свого єства, а це ідея, отримана з відкриттів, і висновки, здобуті під час спостережень. Настає момент, коли все обертається благом для людського розуму, який скорився добрій волі величного людського завдання Моріс Метерлінк. 



Франческа Меландрі - італійська письменниця, сценаристка та режисерка  документальних фільмів. Вона була лауреатом премії Рапало Каріге в 2012 році.

 Твір «Ева спить» приніс авторці престижну відзнаку провінції Больцано - Великий Орден, як і низку інших літературних нагород.

Ева, фахівець зі зв’язків з громадськістю, що мешкає на Півночі Італії, отримує несподіване повідомлення з Півдня Італії від людини, яку вона знала ще у дитинстві. У цьому повідомленні йдеться, що Віто, колишній коханий її матері, який так і не став її чоловіком, важко хворий і хоче бачити Еву, щоб пролити світло на давні сімейні таємниці. Ева вирушає на південь, у Колабрію. Ця довга поїздка у потязі через всю Італію навіює їй спогади про дитинство, яке збіглося з важким періодом в історії Італії — боротьби і конфліктів у прикордонних районах Північної Італії і Австрії. Кожна країна має свої важкі часи, які часто стають персональними трагедіями багатьох родин. А болючі шрами, що залишаються від таких драматичних історій, стають сюжетами цікавих романів.


Франц Кафка (1883-1924 рр..) — відомий представник празької групи  німецьких письменників. Хоча про плоди його праці знало лише дуже вузьке коло професіоналів, що відрізняються до того ж широтою поглядів і тонким художнім смаком, Кафка в 1915 р. був удостоєний однієї з найпрестижніших літературних премій Німеччини — премії Фонтані.

«Проце́с» — роман Франца Кафки, опублікований після його смерті в 1925 році. «Процес» є центральним твором літературної спадщини Кафки. Твір особливий ще й тим, що послугував сюжетом для постмодерного театру та кінематографа. Глави рукопису не було пронумеровано, вони зберігалися в окремих конвертах. Та послідовність, в якій їх публікують, належить Максу Броду (він відсортував глави, опираючись на спогади про розмови з автором)

 Твір оповідає про чоловіка Йозефа К., якого переслідує невідома сила правосуддя. Йозеф намагається з'ясувати в чому його звинувачують і хто саме, поступово усвідомлюючи абсурдність цього таємничого правосуддя і марність спроб йому протистояти.


 

Умберто Еко (1932—2016) — відомий італійський письменник, вчений і філософ. Його перший роман «Ім’я рози», опублікований у 1980 році, одразу ж став супербестселером. Книгу перекладено багатьма мовами, і сьогодні вона вважається класикою світової літератури. Цей роман це захоплююча детективна історія, органічно вплетена в реальні історичні події ХІV століття. У середньовічному монастирі за загадкових обставин один за одним гинуть ченці. З’ясувати причину їхньої смерті доручено вченому-францисканцю Вільяму і його помічнику Адсо. Розпочавши розслідування, вони занурюються у лабіринт підступних інтриг, політичних махінацій, потаємних пороків та абсурдних забобонів, якими сповнене життя монахів, і, вирішуючи багато філософських питань, ідучи шляхом логічних розмірковувань, розкривають загадкові вбивства.


 Чарльз Діккенс Знаменитий англійський письменник і романіст XIX століття, що зробив неоціненний вплив на розвиток культури в цілому і літератури зокрема. Його романи та оповідання сучасні історики відносять до вершин реалізму, хоча майже у всіх творах автора проглядається казковий або сентиментальний початок. Ще за життя він був визнаний критиками і читачами одним з найцікавіших і важливих письменників, а після смерті і зовсім став культовою особистістю, нарівні з Шекспіром.

«Різдвяна пісня в прозі» Чарльза Діккенса – один із кращих творів світової літератури. Це повість про найвищі людські цінності. Вона має казковий сюжет: про серйозні речі легше говорити, надавши їм казкової форми. У Різдвяну ніч в оселі головного героя з’являються невблаганні й незворушні духи, які допомагають йому переосмислити життя, зрозуміти його велич і красу. «Різдвяна пісня» вчить нас добру і застерігає від лихих вчинків, вселяє віру, що в житті не буває безвихідних ситуацій. Людина завжди має шанс стати кращою. Робити добро ніколи не пізно – каже мудрий письменник.



 Данте Аліг'єрі є знаковою фігурою не тільки в італійській, а й у світовій літературі.

Серед пам’яток світової літератури геніальна «Божественна комедія» Данте Аліг’єрі посідає одне з чільних місць. У своєму найграндіознішому витворі в символічно-алегоричній формі поет зобразив драматичну долю людської душі: її «загибель» у пеклі, «переродження» в чистилищі, тріумф у раю. Поема Данте є найвизначнішим явищем Високого середньовіччя і певною мірою передвістям культури відродження.





 Гі де Мопассан французький письменник, якого вважають натуралістом і декадентом, відомий в основному завдяки своїм новелам. Його творам притаманні сильні акценти іронії, сатири та суспільної критики. Один із пізніх романів Гі де Мопассана, великого знавця глибин людської душі. Читач має змогу разом з героями книги пройти їхній життєвий шлях від юності до старості й побачити, як змінюються почуття з плином часу, невблаганного й немилосердного до краси графині де Гільруа та безжалісного до долі її коханця – художника Олів’є Бертена.


Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...