понеділок, 24 травня 2021 р.

                       Слов’янська писемність – безцінне                                       надбання людства

Хоч знав би ти всі мови, та без книжки,

прийдеш лиш до немічности їхньої.

Тому своєю притчею підтверджую,

В малих словах великий зміст ховаючи:

Народи без книжок є ніби голими…

  Кирило «Прогласій» (ІX ст.)


День 24 травня став знаковим – цього дня відзначається День слов’янської писемності і культури. Це в нашій країні і державнe, і церковне свято.

Саме цього дня згадують видатних просвітителів Кирила й Мефодія. Заслуга братів в історії культури велика: Кирило у 862 році розробив першу впорядковану слов’янську азбуку і цим поклав початок розвиткові слов’янської письменності.  Первоучителі здійснили переклад богослужбових книг з грецької мови на слов’янську, поширювали християнське вчення, підняли освіту та культуру слов’янських народів на високий рівень, що стало початком формування старослов’янської літературної мови. Тому це свято так і називається – День слов’янської писемності та культури.


Кожен пам’ятник святих рівноапостольних Кирила і Мефодія з книгою в руці символізує необхідність придбання знань і величезну роль в житті кожної людини доброго наставника і вчителя. Без цієї мови, без букв не було б нашої нації – українського народу, не було б історії, жодної великої дати, жодного великого імені. Справа, якій присвятили своє життя Кирило і Мефодій, була недаремною. І найкращий доказ цього — вдячність нащадків. Тож шануймо пам’ять Апостолів Всеслов’янських!

В читальному залі Кельменецької центральної бібліотеки  представлена книжково-ілюстративна виставка «Квітни мово зірницями слова», завітавши до нас, всі бажаючі зможуть  глибше пізнати нашу рідну мову, її місце серед інших слов’янських мов, походження та розвиток, історію українського алфавіту,  познайомитись з творами українських авторів про мову, розвитком книгодрукування, рукописами та стародруками.

Книжково-ілюстративна виставка «Спадщина тисячоліть» - Кельменецький філіал





Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...