пʼятниця, 14 травня 2021 р.

 

Творив для рідної землі

               

Ім’я Василя Стефаника вимовляється з особливою любов’ю.  Він увійшов в історію не лише української, а й світової літератури як автор правдивих новел з життя селян, і міг би з повним правом поставити епіграфом до всього свого творчого доробку Шевченкові слова:           

                                         «Возвеличу

                                        Малих отих рабів німих

                                        І на сторожі коло них

                                        Поставлю слово»

Короткі, як спалах блискавки, психологічно сильні й гармонійно цілісні щодо змісту й форми, новели Василя Стефаника вражають драматизмом і правдивістю. Трагічні конфлікти минулого викликають глибоке співпереживання. Автор цих оповідей – великий син України, поет її сумної долі й водночас співець надії на щасливе її майбуття. До самої смерті не полишало Стефаника бажання «сказати людям щось таке сильне й гарне, що такого їм ніхто не казав ще». І на його долю випало найбільше для письменника щастя – він сказав те, що хотів, і сказав так, як хотів.

Щоб краще зрозуміти світогляд письменника, заглянути в його творчу майстерню, наблизити історичну реальність і осягнути її глибину, та до відзначення 150-річчя від дня народження Василя Стефаника бібліотекар Кельменецької дитячої бібліотеки Марія Таран провела з користувачами-дітьми подорож сторінками його життя та творчості.



Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...