пʼятницю, 28 серпня 2020 р.

   
      Іловайськ – 2014 рік: пекло серед соняшників


     «Коли Україну огорнула непроглядна темрява, вони соняхами запалали на полях української журби…»
                                                         / Андрій Зелінський, військовий капелан /

        29 серпня День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
     Саме на ці серпневі дні 2014 року припав пік Іловайської трагедії, коли в результаті протистояння російським військам, українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення. Як відомо, бої за важливий стратегічний об’єкт Донбасу - місто Іловайськ, тривали з середини серпня. Українським військовим майже вдалося оволодіти містом, але тут втрутилася російська армія. У плани Москви не входило здавати важливий стратегічний пункт, тому вона кинула проти українців свої регулярні війська, за офіційними даними, під час Іловайської операції і подальшого розстрілу в так званому «зеленому коридорі» 366 українських воїнів загинуло, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти.
   До цієї трагічної дати в Кельменецькій центральній районній бібліотеці для користувачів Інтернет – центру було проведено героїчну панораму «Іловайськ – 2014 рік: пекло серед соняшників». Бібліотечні працівники розповідали про Іловайську трагедію, коли наприкінці серпня 2014-го на Сході України поспіли соняхи, але збирати їх було складно, бо тоді на Сході, й у цих соняхах зокрема, тривали бої та залишалися загиблі українські захисники. Присутні на заході вшанували хвилиною мовчання загиблих Героїв, які віддали своє життя за свободу, за батьківщину, за єдність. Також, було переглянуто уривок документального фільму «Іловайськ – серпень 2014» та проведено бібліографічний огляд літератури «За волю, правду й майбуття» біля книжково-ілюстративної виставки «І нашу мужність не здолати. Серед представленої літератури – книги про Іловайський котел які розповідають про мужність, відважність та героїзм тих, хто поклав життя за Україну, про тих хто на власні очі бачив війну з її страхітливими наслідками, спонукають віддати належне тим, без кого наша воля і мирне життя не стали б реальністю.



    Євген Положій  "Іловайськ" - книга про мужність неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони, всіх тих, хто опиняється в кінці серпня 2014 року в "Іловайському котлі", що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.



      
   П’ять секунд, п’ять днів, п’ять років, вічність — такий часовий алгоритм нового роману Євгена Положія. Головний герой, який все життя — у Вільних профспілках, на обох Майданах — бореться за справедливість, зрештою, коли починається війна, йде на фронт і там потрапляє в «Іловайський котел». Тяжко поранений, у складі групи з тринадцяти бійців, намагається вижити в безнадійній ситуації. Після піврічного лікування, восьми операцій, емоційно виснажений, він приймає рішення, що вже зробив свою справу і прийшов час відпочити. Але коли старий товариш — народний герой, той, хто разом з ним пліч-о-пліч боровся за правду, тепер силою і страхом створює в рідному місті свою бізнес-імперію, стає очевидним: якщо не борешся зі злом, опиняєшся на темному боці. Тож боротьба триває...



     «Іловайський щоденник» Романа Зіненка    чесна і відверта книжка, написана безпосереднім учасником подій, бійцем добровольчого батальйону «Дніпро-1», який пройшов «Іловайський котел» від початку до кінця. Розповідь про маловідомі події в оточеному Іловайську та вихід бійців «кривавим коридором» дозволяє читачеві пережити разом з українськими солдатами одну з найтрагічніших сторінок в історії сучасної України, відчути все те, чого зазнали бійці добровольчих батальйонів, а численні фотографії дають можливість краще уявити описані події.







    Роман Зіненко «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії» в 2 томах.
Книги українського військовика й письменника Романа Зіненка, присвячені одній з найбільш трагічних частин сучасної російсько-української війни, Боям за Іловайськ.






Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...