пʼятниця, 14 серпня 2020 р.

 

Медовий Спас іде по Україні

 і п'янко пахне медом рідний край!


    14 серпня православні християни святкують Медовий спас або Маковія. Медовий Спас - перший з трьох існуючих. Далі йдуть Яблучний і Горіховий.
      Православні 14 серпня, вшановують пам'ять відразу трьох відомих святинь: Животворящого Хреста Господнього, Образа Спасителя і Ікони Володимирської Божої Матері. У Медовий Спас віряни згадують також сімох братів Маккавеїв, їх мати Соломонію і вчителя Єлеазара.

      У день Маковія починається Успенський піст, який завершиться рівно через два тижні, 28 серпня, якраз на свято Успіння Пресвятої Богородиці. А значить, починаючи з Медового Спаса важливо дотримуватися заборон в раціоні: не можна їсти м'ясо, молоко і похідні продукти, рибу, яйця, а в деякі дні навіть гарячу варену їжу і рослинне масло.
      З 14 серпня починається період Спасівки. У цей час прийнято допомагати оточуючим, особливо тим, хто цього потребує. 
      Свято прийшло до нас з Візантії, де з'явився в IX столітті. Вважають, що історія свята почалася в Константинополі, коли в місті бушувала страшна епідемія. Щоб зупинити хворобу, з храму Святої Софії винесли частину хреста, на якому був розп'ятий Син Божий, і освятили ним все водойми і колодязі. Сталося диво - епідемія пішла з Константинополя.
      Саме тому свято Медовий Спас ще називають Спасом на воді. Інші назви свята: «Перший Спас», «Маковий Спас», «Мокрий Спас». У цей день проводиться освячення води в церквах, а також йдуть хресні ходи до водойм.
       До церкви несуть освячувати «маковійчики» - букет з польових квітів, м'яти, чебрецю та любистку, чорнобровців і волошок з обов'язковим додаванням макових головок. Викидати маковійчики не можна. Їх треба зберігати в будинку біля ікон, як оберіг. «Маковійчики»-обереги тримали в будинку до весни, щоб захистити сім'ю від біди, а зернятка маку сипали перед вхідними дверима, щоб недоброзичливці і за поріг не входили. Обов'язково букети повинна робити тільки жінка.
      Також в храмах освячували воду і мед. Його після освячення залишали як милостиню в церкви. Є приказка: «На Медовий Спас і жебрак медок спробує». Але перед цим треба самому з'їсти ложку меду, запити трьома ковтками освяченої води, і хвороби не страшні.
       Вдома господині готували пироги, млинці або вареники - з маковою начинкою, але пісні.

       У Медовий Спас не можна гадати. Ще не можна сумувати і сваритися, бо це свято - свято душі, і вона повинна бути чистою і світлою. Якщо не вийшло уникнути конфлікту, три рази скажіть «Отче наш» перед іконою і попросіть вибачення. Не забувайте, що  починається Успенський піст.

До великого православного свята для користувачів Кельменецької ЦРБ презентовано виставку-інсталяцію «Світло вічних істин»

Дністрівський філіал пропонує слайд-презентацію

                    «Історія виникнення та традиції святкування».



Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...