четвер, 27 серпня 2020 р.




       
 Велетень нескореного духу




       
         28 серпня — 130 років від дня народження українського поета Дмитра Загула (1890-1944)
       Народився 28 серпня 1890 року в селі Мілієві, тепер Вижницького району, у селянській сім’ї. Рано залишився сиротою. Вчився у Чернівецькій гімназії, яку закінчив 1912 р. Навчався на філософському факультеті Чернівецького університету.
      Почав друкувати свої вірші ще з шкільної лави в газеті “Буковина” (1909). З 1912 р. співпрацював з газетами “Нова Буковина”, “Народний голос” на сторінках яких друкував свої вірші. Наступного року побачила світ його перша збірка “Мережка”.
      У 1915 році Д. Загул був інтернований російськими військами і вивезений у Нижній Новгород, пізніше переїхав до Одеси, а згодом до Києва. Д. Загул з ентузіазмом сприйняв проголошення незалежності України і створення Центральної Ради. Активізувалася його творчість, друком виходять збірки “З зелених гір” (1918), “На грані” (1919). Деякий час учителював, а з початку 20-х р. перейшов до літературної і наукової праці.
      Брав активну участь у громадському житті, виступав як критик і літературознавець. Був членом літературної організації “Західна Україна”. Його збірки “3 зелених гір”, “На грані” (1919), “Наш день” (1925), “Мотиви” (1927), “Поезія” (1966). Він написав підручник “Поетика” (1923), статтю “Рима в “Кобзарі” Шевченка” (1924), опублікував ряд матеріалів про сучасну йому українську поезію, досліджував “Слово про похід Ігоря”, писав статті про творчість Ю.Федьковича, В.Стефаника, В.Кобилянського, П.Тичину, В.Сосюру.
Дмитро Загул — автор перекладів творів Г.Гейне, Й.В.Гете, Ф.Шіллера, Дж.Байрона та інших (“Грими, грими могутня пісне”, “За буйнесеньким вітром в погоню” та ін.).
       В лютому 1933 р. був звинувачений в участі у “контрреволюційній організації, яка ставила собі за мету повалення Радянської влади шляхом збройного повстання” і засуджений “трійкою” ДПУ до 10-річної ізоляції в концтаборах Забайкалля й Колими, де й загинув влітку 1944 року. Реабілітований Військовим трибуналом Київського військового округу 9 серпня 1957 р. 1990 року широко відзначалося 100-річчя з дня народження письменника. З цієї нагоди засновано обласну літературну премію ім. Дмитра Загула. В Чернівцях на
будинку гімназії №5, де колись навчався Д.Загул встановлена меморіальна дошка. Одна з вулиць міста Чернівці носить його ім’я. У 2002 році у Чернівецькому видавництві «Місто» побачило світ двомовне українсько-німецьке видання «Вибрані твори» Дмитра Загула у перекладі Г. Труша.

    Кельменецька центральна районна бібліотека пропонує своїм відвідувачам книжову виставку «Народжений Україною», присвячену життю і творчості Дмитра Загула

      В Бузовицькому філіалі презентовано виставку-портрет 
«Символіст із Буковини Дмитро Загул»

       Іванівецьким філіалом підготовлено онлайн знайомство
   «Мрії замріяні, сни перемріяні довго у серці складав»

   

Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...