четвер, 11 червня 2020 р.

        Цікаві факти з літературної скарбнички


        Про відомих літераторів можна знайти величезну кількість інформації - як вони жили, як творили свої безсмертні твори. Письменницька справадуже непроста. Читаючи цікаву книгу, читач звичайно не замислюється про особливості характеру і способу життя письменника, який написав її. Однак деякі факти його біографії або історія створення тієї чи іншої книги є деколи вельми цікавими і навіть зухвалими.
Пропонуємо вам невідомі або маловідомі факти про відомих світових письменників.

Цікаві факти з життя Байрона
    
 За спогадами сучасників поета, Байрон мав привабливу зовнішність. Як свідчить Едвард Трелоні, у зовнішності Байрона втілилася ідеальна норма, якою природа нагороджує генія. 
      Єдиною фізичною вадою Байрона була вроджена кульгавість. Намагаючись виправити свою фізичну ваду, Байрон серйозно займався спортом, став стрілком, боксером, наїзником, плавцем. Байрон легко міг проплисти 5 миль (9 км). В 1809 р. він переплив гирло річки Тахо, наперекір стрімкій течії під час океанського припливу. В 1810 р. за годину і десять хвилин переплив протоку Дарданелли (шириною понад 4 км). Італійці називали його «англій-цем-рибою» після того, як Байрон здобув перемогу під час змагань у Венеції в 1818 p., протримавшись на воді чотири години двадцять хвилин і здолавши відстань у кілька миль.

Ернест Хемінгуей

 Американський письменникусе життя вставав удосвіта. Піднімався він не пізніше шостої ранку, свіжим і бадьорим. Працював Хемінгуей до полудня, стоячи біля полиці. На полиці стояла друкарська машинка, на машинці лежала дерев'яна дошка, застелена листками для друку. Списавши олівцем усі аркуші, він знімав дошку і передруковував написане. Кожен день він підраховував кількість написаних слів і будував графік.пережив п'ять війн, чотири автомобільні та дві повітряні катастрофи. У нього була пейрафобія (боязнь публічних виступів), крім того, він ніколи не вірив у похвали навіть найщиріших своїх читачів і шанувальників.

Вільям Шекспір
«Гріхи інших судити ви так старанно рветеся,   почніть зі своїх       і до чужих не доберетеся»
  Великий англійський драматург і поет В. Шекспір ​​народився і помер в один і той же день - 23 квітня.
На його честь названий кратер на Меркурії.
Уже кілька сот років ідуть суперечки, чи був він справжнім автором творів, опублікованих під його ім'ям.

      
  Жуль Верн
    Після смерті Жуля Верна залишилася його картотека, що містить понад 20 000 зошитів з відомостями з усіх галузей людських знань.
Коли на Землю було вперше передано фотографії зворотної сторони Місяця, одному з «потойбічних» місячних кратерів було присвоєне ім'я «Жуль Верн». Кратер Жуль Верн межує з Морем Мрії.
Із 108 наукових передбачень письменника на сьогодні не справдилось лише 10!
Згідно з даними ЮНЕСКО, за кількістю перекладів мовами народів світу книги Жуля Верна займають третє місце, поступаючись лише творам сценаристів студії Уолта Діснея і книгам Агати Крісті.
   Українська письменниця Марко Вовчок була особисто знайома з Жулем Верном, котрий передав їй право перекладу його творів російською мовою.

      Гюстав Флобер
Гюстав Флобер (1821-1880) писав «Мадам Боварі» п'ять років. Робота просувалася дуже повільно і болісно: «"Боварі"не йде. За тиждень - дві сторінки! Є за що набити собі морду з відчаю». Прокидався Флобер о десятій ранку, не встаючи з ліжка, читав листи, газети, курив люльку, розмовляв з матінкою. Потім приймав ванну, снідав і обідав одночасно і вирушав на прогулянку. Одну годину він викладав своїй племінниці історію та географію, потім сідав у крісло і читав до сьомої вечора. Після щедрої вечері він кілька годин розмовляв з матінкою і, нарешті, з настанням ночі починав творити. Через роки він писав: «Врешті-решт, робота - найкращий спосіб вислизнути від життя».

      Микола Гоголь

спав сидячи, любив вишивати (шив хустки і жилети), писав всі свої геніальні твори тільки стоячи! Гоголь постійно ходив з кутка в куток або писав, одночасно з цим катав кульки з хліба (саме пшеничного).







Артур Конан Дойл
«Ніщо так не оманливе, ніж очевидні факти»

Англійський письменник  був окультистом і вірив в існування маленьких крилатих фей.
Дойль в оповіданнях про Шерлока Холмса описав багато методів криміналістики, що були ще невідомі поліції. Серед них - збір недопалків і сигаретного попелу, ідентифікація друкарських машинок, роздивляння в лупу слідів на місці події. Згодом поліцейські стали широко використовувати ці та інші методи Холмса.
На надгробній плиті письменника вигравірувано лицарський девіз: «Вірний, як сталь, прямий, як клинок».

 Цікаві відомості про написання книг
        Нацією, що найбільше часу проводить за книгою, безперечно, вважається Індія. Здивовані? Але саме середньостатистичний індієць проводить по 10,7 годин на тиждень, просто читаючи книгу.

       Одна з найбільш незвичайних у світі книг – «Божественна комедія» Данте – була написана на аркуші паперу розміром 80 х 60 см ченцем Габріелем Челані. Вона містить 14000 віршів. Якщо подивитися на лист з деякої відстані, то можна побачити барвисту карту Італії. На цю працю Челані витратив чотири роки.
       Книга «Подорожі Гуллівера» описала розмір і швидкість обертання місяців — супутників Марса за 100 років до того, як це зробили астрономи.
    «Пригоди Тома Сойєра» — перша книга, текст якої був набраний на друкарській машинці.
      Книга «Аліса в країні чудес» була заборонена у Китаї через наявність у книзі звірів, які розмовляють.
      Дж. Р. Р. Толкін друкував всю трилогію «Володаря перснів» двома пальцями.
       Книги про Гаррі Поттера — найбільш заборонені в Америці через «пропаганду окультизму, язичництва і заперечення християнських цінностей».
        Бібліотека Гарвардського університету зберігає 4 юридичні книги, написані на людській шкірі.



Немає коментарів:

Дописати коментар

                        Писанка – візерунчаста молитва   На порозі – Великдень. Свято ясне, барвисте, мов вишиті рушники, тепле, мов пас...