понеділок, 15 червня 2020 р.


У сяйві очей
Миколайчукової душі







      15 червня – особлива дата для українського кінематографу. 79 років тому в цей день народився Іван Миколайчук, який увійшов до національної культури як талановитий актор, режисер і сценарист.
  Івана Миколайчука називали обличчям і душею українського поетичного кіно, аристократом духу і блискучим самородком. Творчий доробок в його особі складає 34 ролі в кіно, 9 сценаріїв та дві режисерські роботи. Українська нація отримала героя, який пробуджував національний дух українців.
    Шановні користувачі, Кельменецька ЦРБ пропонує вам познайомитися з книгами, на сторінках яких розповідається про життєвий і творчий шлях Івана Миколайчука.


Подорож шляхами Білого Птаха - мистецькою долею Івана Миколайчука, дарує вдумливе осягнення таланту людяності й краси, мудрості і неперебудності українського народу, що вийшов у доісторичні часи на обшири світу пізнання і збереження істини з пращі віків.




Ця книжка - перший документальний життєпис українського кіноактора, сценариста і режисера Івана Миколайчука. У ній простежується його творчість у хронологічній послідовності, дається аналіз його акторських, сценарних та режисерських робіт. Вибудувана за етапами його творчості й видами кінематографічної діяльності. Книжка подає велику кількість фактів, окреслює мистецький контекст, розкриває причини переслідувань митця владою, визначає його внесок в мистецтво кіно.

Бібліографічний довідник містить біографічні відомості та літературу про видатних діячів культури та мистецтв Буковини, відзначених почесними державними нагородами (1946-2009).
Бібліографічний покажчик містить інформацію про українського кіноактора, сценариста і режисера, заслуженого артиста України, лауреата Національної премії України ім. Шевченка, буковинці Івана Миколайчука.


У цьому виданні постать всесвітньо відомого українського актора, сценариста й кінорежисера Івана Миколайчука оживає у світлинах, спогадах друзів, колег і соратників, а також рядках, написаних самим Іваном. Книжка-альбом представляє найбагатшу добірку фото незабутнього митця, котрий став символом цілого покоління.


У книжці найповніше представлено літературні й режисерські сце­нарії та заявки на сценарії легендарного українського актора, режисера Івана Миколайчука— митця, який став національним сим­волом покоління. Збірка містить усі його твори — від найперших проб пера до серйозних робіт, у тому числі в співавторстві з відомими пись­менниками й режисерами. Це дає змогу оцінити багатогранність інте­ресів людини із глибоким художньо-філософським поглядом на життя, простежити еволюцію видатної особистості.

Фільми за участю Івана Миколайчука


  У бібліотеках району було презентовано книжково-ілюстративні виставки до дня народження видатного митця Івана Миколайчука.

«Незгасаючий метеор українського кіно» с. Ленківці
«Його птаха короткий переліт» с. Бабин
«Талановитий син українського народу Іван Миколайчук»
с. Дністрівка
«Поет українського кіно» с. Іванівці






Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...