пʼятниця, 5 листопада 2021 р.

 

    

«Я обізвався серцем 

                             в світ»

              М. Вінграновський

 


Микола Вінграновський народився 7 листопада 1936 року в сільській родині на Миколаївщині. Після закінчення школи вступив до Київського інституту театрального мистецтва. Через два тижні після початку занять Олександр Довженко запросив талановитого юнака на навчання у Всесоюзний державний інститут кінематографії в Москві. Будучи студентом, М. Вінграновський зіграв головну роль у художньому фільмі О. Довженка «Повість полум’яних літ». За краще виконання чоловічої ролі він отримав золоту медаль кінофестивалю в Лос-Анжелесі.

Талановитий поет і прозаїк, кінорежисер і актор Микола Вінграновський був Великим Українцем. Залюбленість у Слово і вміння його написати і мовити так, як ніхто, визначили йому першорядне місце серед поетів минулого століття.

М. Вінграновський – автор десятка поетичних і прозових книг для дітей, серед яких «Літній вечір», «Ластівка біля вікна», «Первінка», «Сіроманець», «У глибині дощів», а також роману «Северин Наливайко», кількох кіносценаріїв.

Микола Вінграновський зостається одним із найбільших письменників минулого століття, який переступив часові рамки, вселяє віру у незнищенність українського слова, рідної мови, Вітчизни.



Кельменецька дитяча бібліотека запрошує переглянути книжково-ілюстративну виставку, на якій представлені видання, що розкривають багатогранну творчість Миколи Вінграновського, і таким чином  доторкнутись серцем до нетлінного слова великого Митця.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...