пʼятниця, 30 квітня 2021 р.

 

        Хай оновлює душу краса Великодня

     

     Є багато свят, які люблять зустрічати українці. Але одним з головних є весняне свято – Великдень. Це світле і добре свято несе з собою віру, надію і любов. В даний час Пасха займає дуже важливе місце в житті багатьох людей. Ми повертаємося до наших витоків, до віри, і тому свято Пасхи для нас стає чимось більшим, ніж просто червоний день календаря.

     Великдень – день, у який християни святкують Воскресіння Ісуса Христа. Свято називають також Пасха, або Паска. Це найважливіше християнське свято, котре виказує радість з приводу перемоги Божого Сина над Смертю та вічним Забуттям. У Воскресінні християни бачать підтвердження життя після смерті, що і є головним змістом святкування.

 З давніх часів зберігається в Православній Церкві благочестивий звичай дарувати на свято Пасхальні яйця. Цей звичай бере свій початок від святої рівноапостольної Марії Магдалини, коли вона після Вознесіння Господнього прийшла в Рим для проповіді Євангелія, стала перед імператором Тиверієм і, піднімаючи йому червоне яйце, сказала: «Христос воскрес!», починаючи в такий спосіб свою проповідь.

        За прикладом рівноапостольної Марії Магдалини ми тепер даруємо на Пасху червоні яйця, сповідуючи животворну смерть і Воскресіння Спасителя – дві події, що Пасха поєднує в собі. Пасхальне яйце нагадує нам про один з головних догматів нашої віри і служить видимим знаком блаженного воскресіння мертвих, запоруку якого ми маємо у Воскресінні Ісуса Христа – Переможця смерті і пекла. Як з яйця, з-під його неживої шкарлупи, народжується життя, так із труни, житла смерті, тління, повстав Жизнодавець, так повстануть у вічне життя і всі померлі.

В Чистий четвер перед Великоднем, в Кельменецькій центральній бібліотеці було проведено пасхально-літературну мозаїку «Хай оновлює душу краса Великодня». Бібліотекарі розповідали молоді про християнські традиції українського народу від Вербної неділі до Пасхи. Під час проведення майстер-класу по писанкарству «Малює сонце золото небес, і писанку, як усмішку підносить», який провела бібліотекар юнацького абонементу Аліна Городецька, присутні ознайомились з секретами виготовлення писанки-мотанки. Учениці професійного ліцею Варвара і Серафима Армаш розповідали легенди та перекази, присвячені Воскресінню Христовому біля виставки-інсталяції «Великодній водограй».


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...