пʼятниця, 30 квітня 2021 р.

 

Христос воскрес!

Сьогодні й сонце не заходить, а сяє й сяє із небес!

Великодні цікавинки

А  чи  знаєте ви, що Великдень вважається найвизначнішим святом українців? За віруваннями слов’ян, воскресає бог життя – Сонце, а весь світ возносить хвалу воскресінню, народженню любові, доброти, надії та радості життя. Наші предки вважали, що у цей день Господь відчиняє небо і через небесні ворота приносить у людські душі очисний вогонь.

Саме слово «пасха» походить з єврейської мови, де воно звучить як «вихід», «перехід». Понад 5 тисяч років тому євреї вирушили з єгипетського полону до Землі Обітованної. На згадку про визволення з рабства єврейський народ став святкувати Пасху. У багатьох  народів існував звичай пекти навесні хліб і приносити його в дар землі. Цей святий хліб і сьогодні є   незмінним атрибутом Великодня , історія якого бере свій початок із язичницьких часів.

   


  А найстаріша святкова паска, котра збереглася до наших днів, була виготовлена ще у 1821 році, у Страсну п’ятницю, Вільгельмом Скіннером, який працював булочником.  Сімейну реліквію зберегла 91-річна уродженка Лондона Ненсі  Тітман  (пра-пра-правнучка В. Скіннера).  Дивно, що паска не тільки не запліснявіла за стільки років, але і пахне як свіжа. На ній чітко збереглося зображення хреста,який пекар зробив під час випічки. Паску дуже дбайливо зберігають, виділивши їй місце у спеціальній коробочці.


А от найбільшу паску спекли в Україні  в 2011 році  місцеві жителі селища Ялта Донецької області. Гігантська паска вийшла висотою 2 метри 30 сантиметрів, діаметром 2 метри 10 сантиметрів. Вага паски склала рекордні 2 тонни. На виготовлення паски пішло понад тонни борошна, близько 7500 яєць і 280 кг. родзинок.

Традиція розмальовувати писанки є практично у всіх народів. Яйце завжди символізувало нове життя. Людина здавна наносила на шкаралупу яєць знаки, ще тоді, коли і писати не вміла, і були ті знаки малюнками-молитвами. Так створювалися писанки, адже «записані» були там і подяка, і прохання. Наші пращури вірили, що писанки приносять добро, щастя, достаток, здоров’я та захищають людину від усього злого.

Про всі ці великодні цікавинки розповіла  вихованцям ДНЗ №2 Ромашка старша група А (вихователь Алла Андронова) Майя Городецька завідуюча Кельменецької  дитячої бібліотеки.




Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...