середа, 24 лютого 2021 р.

 

 Чарівна скринька казок Братів Грімм



Ми приносимо користь світу,

бо в цьому ввесь зміст,

вся радість життя.

                     Брати Грімм


      Народні казки віддавна цікавили письменників і вчених багатьох країн. Декотрі письменники брали теми та образи народних казок і на їхній основі писали свої власні твори, а декотрі записували і видавали народні казки такими, якими почули їх від оповідувачів.

      Саме так зробили німецькі вчені, філологи та казкарі брати Якоб та Вільгельм Грімм. Німецькі письменники на початку 19 століття почали збирати по селах свого краю взірці німецького фольклору. Вони хотіли показати своєрідність мислення своїх співвітчизників і особливості їхнього світогляду. Брати Грімм записували німецькі народні казки з уст різних оповідувачів - чиновників, селян. дворян.

       Кожний в світі знає про Якоба і Вільгельма Грімм, діти сприймають їх як своїх близьких і добрих знайомих.

       Брати Якоб і Вільгельм Грімм народилися в невеличкому німецькому містечку Ганау й усе життя були нерозлучними.

                   Якоб Людвіг Грімм народився – 4 січня 1785 року;

                   Вільгельм Карл Грімм народився – 24 лютого 1786 року.

    Вони часто згадували про своє дитинство, сповнене великої любові, радості й піклування про всіх членів їхньої великої родини.

   Брати Грімм працювали бібліотекарями в Гессенській федеральній бібліотеці. Тиша, спокій, наукова праця — це була найкраща стихія для них. Рано втративши батька, Якоб і Вільгельм змалку мали почуття великої відповідальності за матір і молодших братів і сестер, яким завжди допомагали.

     Усього вони зібрали понад 200 казкових творів, залишивши нащадкам чудові здобутки. 

   По казках братів Грімм створено багато мультфільмів. Мільйони дітей з цікавістю стежать на екрані за пригодами бременських музикантів, хороброго кравчика і згадують мудрих і добрих учених, які подарували їм радість. А постійний користувач Кельменецької дитячої бібліотеки Дмитрик Борденюк зачитає уривок своєї улюбленої казки.


Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...