вівторок, 2 лютого 2021 р.

 

          «Доля у терновому вінку»


    «Дар правдивого спостереження життя, уміння заражати читача  настроями, тримати його увагу напруженою на протязі всього оповідання – становлять невідємну властивість творчості Валер’яна Підмогильного»       

                                           / Юрій Клен /





       2 лютого виповнюється 120 років від народження своєрідного і талановитого майстра слова Валер’яна Підмогильного.

    Валер’ян Підмогильний – один із найяскравіших прозаїків 1920-х рр., один із найпотужніших українських модерністів ХХ ст., представник неореалістичної течії. Його твори засвідчують спроможність української літератури бути самодостатнім мистецьким явищем у світовому контексті.

    У 1930 рр. письменника репресували, а його твори вилучили з літературного процесу аж до 1988 р., коли вперше було опубліковано «Повість без назви…», а услід – перевидано роман «Місто» й кілька оповідань. Лише відтоді твори В. Підмогильного критика почала розглядати як повноцінне явище українського літературного процесу ХХ ст. Нині він є одним із найпопулярніших українських класиків.                                    До 120-річчя від дня народження Валер’яна Підмогильного Кельменецька центральна бібліотека пропонує увазі користувачів перегляд літератури «Доля у терновому вінку»



Підмогильний В.П. Місто / Валер’ян Підмогильний.- К.: Школа, 2008.- 288с.

     З усіх творів В. Підмогильного найбільшу увагу дослідників і досі привертає до себе роман «Місто». Саме цей твір визнано найкращим з усієї мистецької спадщини письменника.

      Роман «Місто» має дві основоположні опозиції, які дуже простежуються крізь усю сюжетно-композиційну будову твору: місто – село та дух – плоть. Головний герой роману, селюк Степан Радченко, приїхавши до міста на навчання, стає в центрі опозиції «місто – село». На наявність іншої опозиції («дух - плоть»), яка також зосереджена довкола Радченка. Отже весь твір побудовано так, щоб якомога повніше розкрити внутрішній світ однієї людини.


Підмогильний В.П. Невеличка драма/ Валер’ян Підмогильний.- К.: Знання, 
    2014.- 294с.

      "Невеличка драма” Валер’яна Підмогильного (1901-1937) належить до нового для української літератури типу інтелектуального роману. Цей твір - своєрідний психологічний зріз життя людини в Україні в 1920-ті роки. Кажучи словами відомого літературного критика Ю. Шереха, це твір про двох. Головні герої уособлюють у собі не тільки чоловіче й жіноче начала, але й різні світогляди, різне бачення щастя - “щастя розумової величі” і “щастя чуттєвої величі”. Роман читається із захопленням і спонукає читача до роздумів над природою людини, сенсом життя, суперечностями між розумом і почуттям, почуттям і обов’язком.

Підмогильний В.П. Повість без назви/ Валер’ян Підмогильний.- К.: Знання, 
    2016.- 207с.
   «Повість без назви» - найдивовижніший твір Валер’яна Підмогильного (1901-1937). Головний герой­ розшукує у величезному місті чарівну незнайомку, котру мимохідь побачив серед вуличного натовпу­ і в яку пристрасно закохався. Ця жінка стає його мрією, спонукає переосмислити все своє життя, переоцінити власні ідеали, заново осягнути себе і цінність людського існування. Читача вражає щирість роздумів і точність слова письменника. До збірки входять також ранні оповідання автора. Наведені твори зберігають свою цінність і сьогодні. Вони спов­нені людяності, допомагають глибше зрозуміти себе і наш час.


Підмогильний В.П. Історія пані Ївги/ Валер’ян Підмогильний.- К.: Веселка, 
1991.- 173с.
       До книжки увійшли глибоко психологічні оповідання «Історія пані Ївги», «Ваня», «Син» та інші, повість «Остап Шаптала». Книга була видана до 90-річчя від дня народження письменника.

Підмогильний В.П. Досвід кохання/ Валер’ян Підмогильний.- К.: Факт, 
    2003.- 432с.       

          Ця книжка представляє творчість оригінального українського прозаїка 20-х років ХХ століття - Валер' яна Підмогильного, який  намагається відшукати – вкотре – Людину у сплетіння почуттів, переживань та ідей. Крізь запропоновані літературознавчі дослідження проходить інтелектуальна інтрига, зумовлена можливістю діаметрально протилежних інтерпретацій цього твору. 













 


Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...