пʼятниця, 14 січня 2022 р.

                                              Гімн – символ єдності держави


До найбільших святинь будь-якого народу належить національний гімн – найвищий вияв його волелюбних прагнень, духовно-патріотичних устремлінь. Слова і музика гімну змушують кожного з нас підніматися при перших же акордах. Для українців – це гімн «Ще не вмерла України і слава, і воля».

Читальним залом Кельменецької ЦБ підготовлено інформаційну довідку «Гімн – символ єдності держави». Вона присвячена знаменній даті в історії нашої країни: 30 років тому — 15 січня 1992 року — Верховна Рада затвердила музичну редакцію Державного гімну України. Національним символом стала пісня на музику Михайла Вербицького та слова Павла Чубинського.

Лише через 11 років Парламент ухвалив закон «Про Державний Гімн України», яким було затверджено текст зі зміненою першою строфою вірша «Ще не вмерла України і слава, і воля». У різні періоди історії цей твір використовувався як національний гімн в Українській та Західноукраїнській народних республіках, в Гетьманаті та Карпатській Україні.


Особливі слова Павла Чубинського і неповторна мелодія Михайла Вербицького, написані понад півтора століття тому, пробуджують серця і нинішніх українців. А щоб більше дізнатися історію виникнення пісні, завітайте до нашої бібліотеки та погортайте сторінки популяно-історичного нарису «ДЕРЖАВНИЙ ГІМН УКРАЇНИ»

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...