четвер, 6 січня 2022 р.

                                  На зимові свята радості багато


У Кельменецькій центральній бібліотеці Новий рік завжди із книжок починається.

У фойє бібліотеки розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Мереживо зимових свят», поринувши у світ книг користувачі не тільки знайомляться зі святами зимового циклу, традиціями та обрядами українців, а й читають уривки з твору Миколи Гоголя «Ніч перед Різдвом», і звичайно переглядають рецепти 12 страв, які неодмінно прикрасять святковий стіл на Святий вечір.



Головною стравою Різдвяного стола  є кутя. Це страва, без якої не уявити Різдва, це смак з дитинства, який веде і в майбутнє! Це символ вічності та пам’яті. Ця страва символізує добробут та багатство, насолоджуватись смаком цієї страви та прикрашати нею свої різдвяні столи, потрібно не лише на Святвечір, як це робили з давніх-давен. Кутя – символ єднання з Богом, зі світом померлих. Кутю варять із різноманітних круп і зерен: пшениці, перловки, ячменю, рису, вівса та навіть гречки.

Єдиного рецепта куті немає, кожна господиня готує кутю по-своєму, вкладаючи любов та щирі сподівання на добробут, тому, можливо, у кожному домі кутя смакує по-різному. На Сході України варять кутю з ячмінної крупи, із перловки, на Рівненщині варять кутю із рису, у нас, на Буковині, варять густу кутю із пшениці, а на Тернопільщині варять рідку кутю. Щодо символіки інгредієнтів, то можна сказати, що зерно, з якого готують кутю, символізує вічне життя, воскресіння й достаток. Мед — символ райського блаженства, здоров’я та щасливого побуту. Мак — символ захисту від нечистої сили. Тож смачної вам куті за вашим особистим рецептом.

Шановні користувачі, приходьте до нашої бібліотеки й опинитесь у казковій атмосфері Новорічно-Різдвяних свят.

Щасливого книжкового року!  









Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...