понеділок, 9 листопада 2020 р.

                                             Нас єднає мова


      І возвеличимо на диво

      І розум наш, і наш язик...

                                           Т.Г. Шевченко



              Дата Дня української мови та писемності припадає на православне  свято – день вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця й починається писемна українська мова. Всесвітню славу принесла праця всього життя Нестора, котрий взяв участь у літописанні Київської Русі й залишив світу неоціненний скарб – «Повість минулих літ».

             В Україні цей день встановлений указом Президента 6 листопада 1997 року. Також із 2000 року 9 листопада в прямому ефірі «Українського радіо» транслюють «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності», який може написати кожен бажаючий. Із кожним роком кількість учасників мовного флеш-мобу зростає. Традиційно до написання диктанту долучаються відомі люди, політики, митці, військові, студенти та школярі. Десятки тисяч листів надходять з усіх областей України, а також із-за кордону. Цього року участь у   мовному флеш-мобі взяли працівники Кельменецької центральної районної бібліотеки.





Цьогорічне свято доповнила виставка-експозиція, «Не цураймось мови, вчімось розмовляти, Щоб слова чудові вміли оживати», експозиція розкрила нові факти про витоки нашої мови, її місце серед інших слов'янських мов, походження і розвиток. На ній представлено наукові, довідникові видання, присвячені українській мові. Це стилістика, історія, граматика української мови та матеріали з періодичних видань.


Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Українська мова – багата, ніжна й ласкава, мудра, доброзичлива, глибокодумна, чиста, правдива. Багатство української мови виявляється в тому, що нею можна висловити найскладніші думки, найтонші почуття і переживання, передати враження про побачене, почуте, прочитане. Як писала геніальна Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». А Іван Огієнко свого часу писав: «Поки живе мова − житиме й народ».

Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за багатство мови.

 До Дня української писемності та мови  бібліотеками району були оформленні книжково – ілюстративні виставки:

                       «Щоб слово рідне розцвіло» - с. Перківці


Неначе скарб дорогоцінний ми нашу мову збережем» - с. Оселівка



                               «До рідного слова торкаюсь душею» - с. Іванівці


«Там, де живе рідна мова, живе український народ» - с. Бурдюг



«Рідна мова- життя духовного основа» - с. Подвірївка



«Пригости мене розмовою  - українською мовою»   Кельменецький філіал


                            «Мова – душа народу» - с. Вартиківці


«Наша мова соловїна – піде з нами у віки» - с. Дністрівка


«Ти наше диво калинове, кохана українська мова» - с. Комарів


  «Моя квітуча, мудра мова» - с. Бабин

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...