понеділок, 30 листопада 2020 р.

                         Марк Твен і його книги


На півдні Сполучених Штатів Америки несе свої води широка і могутня ріка Міссісіпі, на її березі у м. Флориді у штаті Міссурі 30 листопада 1835 року народився Семюель Клеменс ( Марк Твен).  Тут майбутній письменник провів своє дитинство, яке не було спокійним тому, що він ріс бешкетником, дуже схожим на свого знаменитого в майбутньому персонажа - Тома Сойєра. Юнакові прийшлося пройти нелегкий шлях трудової долі. Коли його батько помер, він з 12 років пішов працювати і свої перші гроші він заробив, улаштувавшись помічником складача у місцевій друкарні. До 30-ти років змінив велику кількість професій: був сріблошукачем, помічником лоцмана, самостійно водив кораблі по Міссісіпі. Твен з'явився у літературі пізно. Професійним журналістом став у 27 років, а свою першу книгу опублікував у 34 роки. Заглибився у журналістику з початком громадянської війни, а під псевдонімом Марк Твен почав писати, коли прийшов в одну газету у Вірджинії.

«Славнозвісна жаба-стрибунка з Калаверасу», написана у 1865 році – одне з перших оповідань автора.



Як кореспонденту, йому вдається взяти участь у середноморському круїзі на пароплаві «Квакер-Сіті», під час якого він зібрав матеріали для своєї першої книги  «Простаки за кордоном». Книга написана під впливом від подорожі Азією і Європою та була насичена фольклорним гумором.



Роман про знамениті пригоди хлопчика на ім’я Том Сойєр вийшов у світ у 1876 році. По суті, письменникові і видумувати нічого не довелося, він згадав своє дитинство в Ганнібалі і своє життя в ті роки, і тому в Томі Сойєрі можна легко впізнати юного Семюеля Клеменса, який дуже не любив школу й у 9 років уже палив. Успіх книги перевершив усі сподівання. Книга, наповнена простим гумором, сподобалась широкому колу читачів. Адже в Томі багато хто впізнав себе в далекому й безтурботному дитинстві.  


«Пригоди Гекльберрі Фінна» – захоплюючий роман про життя безпритульного хлопчика Гека Фінна, який втік від жорстокого батька. У цьому творі Марк Твен намагається втілити головну думку своєї творчості – про те, що джерела душевного благородства його не закінчуються, і сил людини вистачає, щоб впоратися з найважчими ситуаціями.








Повість «Принц та злидар», яка вийшла в 1882 році, переносить читачів в Англію епохи Тюдорів. Захоплюючі пригоди сполучаються в цій повісті з мрією простого американця розбагатіти.







Історична тема зацікавила письменника, у результаті світ побачив нову книгу «Янкі  з Коннектикуту при дворі короля Артура».





Серед інших книг, випущених видавництвом Марка Твена, можна назвати "Спогади" вісімнадцятого президента США У.С. Гранта. Вони стали бестселером і принесли родині Семюеля Клеменса бажане матеріальне благополуччя.

 Марк Твен написав кілька творів, серед яких його найсерйозніша історична проза — "Особисті спогади про Жанну Д'арк" (1896), а також "Роззява Вільсон" (1894), "Том Сойєр за кордоном" (1894) і "Том Сойєр-сищик" (1896). Але не один з них не зміг домогтися того успіху, що супроводжував минулим книгам Твена.

 Бурхливий революційний початок століття письменник ознаменував творами, покликаними викривати неправду і несправедливість: "Людині, що ходить у пітьмі", "Сполучені Лінчуючі Штати", "Монолог царя", "Монолог короля Леопольда в захист його панування в Конг.

Його останній твір — сатирична повість "Таємничий незнайомець" буде опублікована посмертно в 1916 році по незавершеному рукопису.




Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...