понеділок, 24 лютого 2020 р.

Сучасна українська література:
модне, популярне, знане

Безкнижна нація – бомба,
Закладена в майбутнє.
                                           Оксана Забужко

Сучасна Україна живе не тільки політикою. Найкраще реальне життя країни презентує сучасна українська література, яка є однією з найяскравіших в Європі. Саме тому Активна Молодь Кельменеччини під керівництвом Євгенія Паламарчука, спеціаліста відділу культури, молоді та спорту Кельменецької райдержадміністрації, запропонувала жителям нашого району приєднатися до Всеукраїнського флеш-мобу та завітати 21 лютого до Кельменецького РБНТД на літературно-мистецьких вечір.
У Міжнародний день рідної мови в малій залі РБНТД гостей зустрічала ведуча заходу Наталія Білобрицька. Книгомани із захопленням зупинялись біля розгорнутих книжкових виставок-інсталяцій «Читай сучасне-українське», «Перлини книжкового моря», оформлені бібліотечними працівниками Кельменецької центральної районної бібліотеки для дорослих та дітей.  Наталія Анатоліївна у формі діалогу спілкування з учасниками, які у дружній обстановці вголос читали уривки із улюблених книг українською мовою та ділились враженням від прочитаного. А почесні гості заходу голова Кельменецької районної державної адміністрації Богдан Олійник і начальник відділу культури, молоді та спорту РДА Наталя Чепурняк розповіли свої історії, пов’язані з книгою, та закликали любити і поважати українську мову, адже це, передусім, шанування себе, виявлення поваги до свого народу, його історії та культури.
Директор Кельменецької РЦБС Ольга Твердохліб презентувала нові, цікаві й високохудожні твори сучасної української літератури та світової літератури в українському перекладі, які є у фондах наших бібліотек, а в цей день були представленні на виставках-істаляціях. Наразі у всіх на слуху імена українських письменників В. Шкляра, І. Роздобудько, Ю. Винничука, Марини та Сергія Дяченків, М. Кідрука, А. Кокотюхи. Їхні твори різні за жанрами – від побутового і фентезі до національно-патріотичної тематики, але всі вони вчать нас мислити по-новому, залучають до читання рідного літературного слова. Ольга Володимирівна прочитала уривок з твору української письменниці Люко Дашвар «Покров» про трагічні події на Майдані під час Революції Гідності, а щоб краще зорієнтуватись у сучасних тенденціях української літератури, познайомитись із найбільш яскравими і маловідомими авторами, запросила до бібліотеки.
Щоб знати інтереси користувачів та задовільни їхні смаки для подальшого формування книжкових фондів, бібліотекарями було проведено письмове експрес-опитування «Книги, які читаю Я…». Дослідження показало, що за відгуками респондентів найбільшою популярністю користуються такі твори українських письменників, як:
-         Юрій Андрухович «Таємниця»
-         Сергій Батурин «Охоронець»
-         Олексій Волков «Вовчий місяць»
-         Мирослав Дочинець «Криничар»
-         Андрій Кокотюха «Червоний»
-         Володимир Лис «Соло для Соломії»
-         Ірен Роздобудько «Ґудзик» та багато інших.
Тож читайте книги, бо, як сказав Іван Франко: «Книжки на те пишуть, щоб їх читати, а на те читаються, щоб роздумувати прочитане».


Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...