пʼятницю, 21 лютого 2020 р.



«Бринить, співає наша мова
чарує, тішить і пянить»




Моя прекрасна українська мово,
Найкраща пісне в стоголосі трав,
Кохане слово, наше рідне слово,
Що з небуття Шевченко підійняв!...
                                                    О. Яворська

          Щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року, людство відзначає Міжнародний день рідної мови. Рідною ми називаємо мову нації, мову предків, яка повязує людину з її народом, з попередніми поколіннями та їхніми духовними надбаннями. Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Її порівнюють з калиною, бо вона ж красива, як народний, улюблений символ українців, її порівнюють зі співом солов’я, бо лине вона, як ніжна пісня співучого соловейка.
         До цієї знаменної дати на юнацькому абонементі з молоддю було проведено літературне ревю «Бринить, співає наша мова чарує, тішить і п’янить». Присутні на заході привітали один одного зі святом мови. Бібліотекарі пропонували згадати рядки відомих майстрів слова, патріотів своєї держави: Тараса Шевченка, Лесі Українки, Василя Симоненка, Ліни Костенко – і було дуже приємно, що підростаюче покоління здебільшого не лише впізнають поетичні твори, але й знають, кому саме з поетів вони належать. Також увазі молоді були запропоновані видання про нашу рідну мову, представленні на книжково-ілюстративні виставці «Квітни мово зірницями слова».


Не цураймось мови, вчімось розмовляти,

щоб слова чудові вміли оживати

                                                                                 Я маю…Я повинен…Я мушу…
                                                                                 Щодня мовою вмивати душу

             Від раннього дитинства й упродовж усього  життя людина невіддільно пов’язана з мовою. Це єдине знаряддя, що вивищує людину над світом, робить її нездоланною в пошуках Правди і Справедливості. Розпочинається прилучення дитини до краси рідної мови з милих бабусиних казок і материнської колискової пісні. Кожен день дає нам уроки пізнання. І завжди та скрізь наш найкращий учитель – рідна мова.
            Сьогодні разом з учнями 7-В класу Кельменецького ліцею-опорного закладу було проведено мовознавчий етюд «Не цураймось мови, вчімось розмовляти, щоб слова чудові вміли оживати». Бібліотекарі Майя Городецька та Марія Таран ознайомили учнів з книгами, які були представлені на книжковій виставці «Рідна мова – солов’їна». Діти зворушено розповідали, що горді зватись українцями і на все життя запам’ятають мамині пісні і батькове слово рідною, українською, солов’їною мовою.         

        Мова – це історія народу, його світогляд, інтелект та духовність. З нагоди цього свята завідувачем Козирянського філіалу було відвідано дитячий садок та проведено хвилинку-цікавинку «Мовні перлинки для кожної дитинки». Діти з великим захопленням слухали цікаві факти про рідну мову та українські казочки. Їм було подаровано розмальовки та солодощі.


      У Перковецькому філіалі відбулася година літературного календаря                  
«Українська мова – диво калинове». 

      Книжкову-ілюстративну  виставку:
 «Живої мови чарування» було презентовано у Бабинському філіалі.


В Івановецькому філіалі було презентовано книжково-ілюстративну виставку 
«З любовю до рідного слова»  


Свято рідної мови «Українська мова – диво калинове»
 було проведено в Нелиповецькому філіалі. 



Бібліотекар Лукачанського філіалу  провела з читачами-дітьми
 мовознавчий турнір «Солов’їна, барвінкова, українська рідна мова»





Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...