четвер, 2 травня 2019 р.


      Мужність і біль Чорнобиля



Ви чули, як плаче спустошена Прип’ять,
За скоєний гріх розіп’ята живцем,
Прип’ята до неба. Щоб вічності випить,
Щоб вмити від бруду змарніле лице?
                                                      А. Багряна


Чорнобильська трагедія… Ось уже 33 роки дзвони Чорнобиля стукають в наші серця, змушують зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й. 33 роки минуло відтоді, а пам'ять наша зберігає все до найменших дрібниць. Біль не вщухає, тривога не покидає людей, ще довго ми будемо відчувати на собі наслідки трагедії, ще довго чутимемо її дзвони, бо надто вражаючими і болючими були ті дні.
Щоб глибше зрозуміти весь трагізм становища, в яке потрапили мільйони людей, знайти коріння цього всенародного лиха, в бібліотеках Кельменецької РЦБС були проведені заходи циклу «Мужність і біль Чорнобиля».
Напередодні річниці трагічної дати Кельменецькою ЦРБ для учнів Кельменецького професійного ліцею, було проведено екологічний урок «Стогін Чорнобиля спогадом-болем не затихає у наших серцях». Світлу пам'ять Героїв та жертв Чорнобиля усі присутні вшанували хвилиною мовчання. Бібліотекарі розповіли про вибух, який спричинив катастрофу глобальних масштабів та до яких страшних наслідків для усього живого це призвело, про подвиг ліквідаторів-чорнобильців, які, ризикуючи собою, врятували світ від смертельних променів радіації.
Під час заходу, молодь уважно переглянула відео-екскурс «Полин-сльозою омивається душа», уривок документального фільму «Чорнобиль – чорний біль України», ознайомилася з фотографіями героїв Чорнобиля, документами книжково-ілюстративних виставок «Чорнобиля гіркий полин» та «Земля благає допомоги», матеріали яких висвітлюють важливі питання стосунків людини з мирним атомом і жахливі наслідки аварії. А також учні мали змогу познайомитися з рядками поезій, які поети присвячують полеглим і живим героям, тисячам ні в чому не винних людей, що стали жертвами аварії на Чорнобильській АЕС.




Завідуюча Вовчинецьким філіалом провела з учнями НВК годину - набат «Чи знаєш ти, світе, як гірко ридає полин», на якій було представлено книжково-ілюстративну експозицію "Чорна спадщина Чорнобиля".




У Бурдюзькому філіалі був проведений урок-реквієм «Чорнобиль –  наша біль».




Годину-реквієм «Гірка сльоза Чорнобиля» підготувала та провела бібліотекар Кельменецького філіалу.



Перковецьким філіалом спільно з БНТД    організовано вахту пам’яті  
«Попіл Чорнобиля в наших серцях»



Годину екологічної застороги «Дзвін скорботи пробуджує память»
 проведено в Івановецькому філіалі.


Для користувачів Лукачанського філіалу проведено  годину – спомин 
«Поріс чорнобилем Чорнобиль, бідою нашою поріс».



Мошанецьким філіалом проведено годину 
екологічної мудрості «Чорнобиль: дзвони пам’яті та вічного болю»


Оселівським  філіалом організовано  урок - набат «Чорний біль України»







Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...