субота, 11 травня 2019 р.


«Наша зіронька співоча»

10 травня виповнюється 135 років з дня народження видатної української співачки Лідії Липковської.
Хоча батьки не хотіли, щоб Лідія повторила долю її тітки – артистки Марії Заньковецької, їй судилося увійти в історію світової музики примадонною найкращих сцен Західної Європи та Північної Америки. Іноземні музичні критики називали артистку “північною зіркою”, коли її сріблясте колоратурне сопрано звучало на сценах Гранд Опери, Ла Скали, Ковент-Гардена і Нью-Йорк Метрополітен Опери.
1944 року відомий ліванський громадський діяч, інженер-архітектор за фахом, але музикант (віолончеліст) і диригент за покликанням - Алексіс Бутрос заснував Академію мистецтв, яка стала першою національною інституцією вищої освіти в Лівані.
Саме Бутрос запросив українську співачку Лідію Липковську стати професором Академії. Зрештою, “бейрутська історія” у біографії Лідії Липковської довгий час була однією із найбільших загадок.
За час останніх років стараннями Надзвичайного та Повноважного посла України в Лівані Ігоря Осташа розпочалось активне відродження пам'яті про українську артистку, пожвавлення у справі популяризації імені Лідії Липковської.
З метою увічнення пам'яті та її викладацької діяльності в Ліванській академії мистецтв Посольство України в Лівані запросило до Бейруту українського скульптора Михайла Горлового, який займатиметься виготовленням погруддя Оперній Діві.
До відзначення 135-ої річниці з дня народження примадонни оперного співу, нашої землячки Лідії Яківни Липковської у бібліотеці рідного села проведено день краєзнавства "Наша зіронька співоча".
Першими завітали до кімнати-музею найменші відвідувачі – вихованці старшої та середньої групи ДНЗ з вихователями Аріною Черновською та Зореславою Андрущак. Діти слухали запис пісень і розповідь про дівчинку з голосом соловейка, яка народилась неподалік від садочка. Далі вихователі повели дітей на подвір'я, де колись жила родина Липковських.
Наступними відвідувачами були учні школи із заступником директора з виховної роботи Аліною Андрущак та з сільським головою Віктором Григорошенком. Екскурсійна подорож "І знов лунає голос твій чарівний" повела присутніх життєвими і мистецькими шляхами Лідії Липковської. Звучали вірші-посвяти місцевих авторів та класиків зарубіжної літератури, пісні, записи арій співачки. Присутні віднесли квіти до пам'ятника землячці.
Демонструвався кінофільм "Лідія Липковська" із циклу "Невигадані історії", кадри якого знімались в кімнаті-музеї при бібліотеці, на подвір’ї, де народилась і провела дитячі роки маленька Люся.
Цього дня відбулось листування з режисером Станіславом Литвиновим, творча група якого знімала кадри в музеї Л. Липковської для фільму "Український Ліван", розділ якого буде присвячений співачці. Вже цього року українські та ліванські глядачі побачать маловідомі сторінки спільної українсько-ліванської культури на широких екранах.








Немає коментарів:

Дописати коментар

  Читаючи – мандруємо Європою 9 травня  Україна разом з країнами  Євросоюзу відзначає День Європи . Відзначення Дня Європи в нашій державі ...