середа, 24 липня 2024 р.

 

                                      Як пірати вчилися читати

 

Сьогодні в Кельменецьку дитячу бібліотеку завітали вихованці ЗДО № 2 старша група (вихователі Алла Андронова та Аліса Андрущак), які спільно з бібліотекарями провели інтегроване заняття з розвитку мовлення та логіко-математичного розвитку. Тема заняття – «Як пірати вчилися читати», під час якого діти переглянули мультфільм про піратів та виготовили аплікації героїв мультфільму «Джейк і пірати з Небувалії». А ще  маленькі непосидьки читали книги, складали пазли, гралися в настільні розвиваючі ігри. Екскурсія до бібліотеки була цікавою та змістовною. Діти весело провели своє дозвілля.

 



























понеділок, 22 липня 2024 р.


 


Подарунок для бібліотеки







 І знову приємний сюрприз…

Кельменецька центральна бібліотека безмежно вдячна жителю нашого селища Олександру Якимчуку за передану в подарунок книгу  (від рідних автора) Олексія Боднаря «Доля покоління. Війна очима солдата».




Книга спогадів та роздумів кельменчанина, інваліда війни I групи Олексія Боднаря (покійного) складається з двох частин. Перша частина «Доля покоління» – автобіографія, тому що автор писав про себе і водночас вона універсальна бо описує події, явища, характери та долі людей колишнього Кельменецького району 1930-1990 років.

«Війна очима солдата» – таку назву має друга частина літературно-художнього видання, на сторінках якої Олексій Боднар ділиться своїми спогадами про те, що бачив і пережив в бою за рідну землю та свободу країн Європи Другої Світової війни. Він виконував свій священний обов’язок до кінця і з честю. Адже, як зазначив сам автор: «Я любив, люблю і буду любити свою Україну і всіх тих, хто в будь-якій формі боровся і бореться за її процвітання і незалежність».

Нині Україна воює з російським агресором. Ми пам’ятаємо, що той,  хто захищає свою землю – завжди перемагає.

Переконані, що подароване видання буде корисним для наших користувачів. Тож запрошуємо до бібліотеки ознайомитися з книгою.

Наша книгозбірня завжди відкрита для нових подарунків.

 

пʼятниця, 19 липня 2024 р.

                                                Бібліотеки – Хаби цифрової освіти

       З 15 по 19 липня 2024 року працівники Кельменецької центральної бібліотеки та філіалів були учасниками онлайнового тренінгу для координаторів Хабів цифрової освіти Чернівецької області «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти».

Протягом тижня учасники тренінгу мали можливість навчатись основ медіа грамотності, як визначити потреби громади в цифровій освіті, ознайомитись з безпекою у цифровому просторі: на роботі і вдома, з цифровими інструментами Google «Вчимося самі та вчимо інших користуватися державними послугами: Дія, ПФУ, HELSI, Укрзалізниця»; дізнатись, які нормативні документи регламентують напрям роботи та які основні обов’язки координаторів в Хабі (розподіл ролей і роботи між працівниками бібліотеки) та ін.

Учасниками тренінгу були виконанні практичні завдання зі складання ефективного прес-релізу, визначення моделі організації Хабу цифрової освіти у своїй бібліотеці, визначення працівників, що працюватимуть у Хабі та визначення їх функціональних обов’язків.

Під час підсумків п’ятиденного навчання відбувся обмін думками між учасниками тренінгу.

Дякуємо тренерам – І. Рудько, Г. Добровольській, В. Кухлій,   Н. Нечаєвій-Юрійчук, Н. Невельській, А. Лупан, А. Марку та експерту-консультанту В. Польовій за навчання та бажаємо всім учасникам тренінгу професійного зростання та успіхів!



 

                   ОЛЕНА ПЧІЛКА – БАРВИ ТВОРЧОСТІ

 

 Вітаємо Ірину Дерев’янко, завідувача Мошанецького філіалу КУ «Кельменецька публічна бібліотека», яка взяла участь в обласному онлайн-конкурсі з фахової майстерності на кращий рекламний продукт з промоції творчості української письменниці Олени Пчілки серед читачів-дітей та отримала ІІ почесне місце у номінації «Інформаційна закладка».

Бажаємо творчих професійних успіхів.



 

 


 

               ОЛЕНА ПЧІЛКА _ БАРВИ ТВОРЧОСТІ

                                          

Вітаємо Лесю Харченко, завідувача Комарівського філіалу КУ «Кельменецька публічна бібліотека», яка взяла участь в обласному онлайн-конкурсі з фахової майстерності на кращий рекламний продукт з промоції творчості української письменниці Олени Пчілки серед читачів-дітей та отримала ІІ почесне місце у номінації «Флаєр».

Бажаємо творчих професійних успіхів.



 

 

 

                          ОЛЕНА ПЧІЛКА – БАРВИ ТВОРЧОСТІ



Вітаємо переможців обласного онлайн-конкурсу з фахової майстерності на кращий рекламний продукт з промоції творчості української письменниці Олени Пчілки серед читачів-дітей «ОЛЕНА ПЧІЛКА – БАРВИ ТВОРЧОСТІ», приуроченого 175-річчю від дня народження письменниці! У номінації «Флаєр» ІІ почесне місце отримала завідувач Комарівського філіалу Леся Харченко, ІІІ місце – завідувач Лукачанського філіалу Ніна Марценюк. У номінації «Інформаційна закладка» ІІ місце отримала завідувач Мошанецького філіалу Ірина Дерев’янко, ІІІ місце – завідувач Дністрівського філіалу Любов Василіка (Гаврилюк) та активний читач бібліотеки Матвій Чебан. Дипломами учасника онлайн-конкурсу нагороджені Світлана Тимчик, завідувач Івановецького філіалу та Яна Биховська, завідувач Вовчинецького філіалу.

Всі учасники конкурсу нагороджені грамотами, дипломами та  цікавими книгами від організаторів конкурсу.

Щиро дякуємо усім фахівцям бібліотек Кельменецької ТГ, що обслуговують дітей, за активну участь у конкурсі та популяризації творчості Олени Пчілки.



 



                      «Ернест Гемінґвей: світ його книг» 

Cаме під такою назвою  до 125-річчя від дня народження письменника на абонементі Кельменецької центральної бібліотеки відбулося літературне знайомство, на якому користувачі ознайомилися з біографією письменника, його творами та фотографіями.

Ернест Гемінґвей – американський прозаїк і журналіст. Його лаконічний стиль мав сильний вплив на художню літературу ХХ століття, а його авантюрний спосіб життя та публічний імідж викликали захоплення ним у наступних поколінь. Гемінґвей написав більшість своїх творів між серединою 1920-х і 1950-х років. Він був нагороджений Нобелівською премією з літератури у 1954 році. Опублікував сім романів, шість збірок оповідань і дві публіцистичні праці. Три його романи, чотири збірки оповідань і три публіцистичні твори були опубліковані посмертно. Його твори вважаються класикою американської літератури.

Гемінґвей виріс в Оук-Парку, штат Іллінойс. Після закінчення середньої школи кілька місяців працював репортером у The Kansas City Star, а потім поїхав на італійський фронт, щоб стати водієм швидкої допомоги під час Першої світової війни. У 1918 році був важко поранений і повернувся додому. Його досвід війни ліг в основу його роману «Прощавай, зброє» (1929).

У 20-х роках переїхав до Парижа, де працював іноземним кореспондентом для Toronto Star. Потрапив під вплив письменників-модерністів і художників емігрантів «втраченого покоління». Дебютний роман Гемінґвея «Фієста. І сонце сходить» був опублікований у 1926 році.

Як журналіст висвітлював громадянську війну в Іспанії (1936–1939). Був присутній разом із військами союзників під час висадки в Нормандії та звільнення Парижа.

Мав постійні резиденції в Кі-Весті, штат Флорида у 1930-х роках і на Кубі у 1940-50-х роках. Під час подорожі до Африки в 1954 році потрапив у дві авіакатастрофи, після яких мав проблеми зі здоров'ям. 

У середині 1961 року покінчив життя самогубством.

понеділок, 15 липня 2024 р.

 


Державність     України -            надбання тисячоліть

 


15 липня Україна відзначає День Української Державності. У це свято ми вшановуємо всі етапи нашого державотворення – від Русі до сьогодення, і всіх, хто доклав зусиль, щоб Україна існувала як незалежна, демократична держава. Також в цей день українські християнські церкви вшановують пам’ять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Руси-України.

З нагоди державного свята в Кельменецькій центральній бібліотеці відбувся історичний хроноскоп «Державність України - надбання тисячоліть». Присутні на заході дізналися про багатовікову історію українського державотворення від Володимира Хрестителя до наших днів. Історичний хроноскоп доповнила виставка-екскур  «Єдина духом Україна», на якій  представлені книги про історичні етапи, національні символи України, національну єдність, особистості державотворення та доленосне значення діяльності Володимира Великого – Хрестителя Русі. Видання знайомлять  читачів з шляхом боротьби, випробувань, розвитку української держави та її багатомільйонного народу.

Всі разом ми ідемо до перемоги! Віримо, що незабаром на мирному та блакитному українському небі зійде яскраве сонце! І замайорить синьо-жовтий український стяг у найвіддаленіших містечках і селах нашої країни.  І заколоситься херсонське поле українською пшеницею, а Чорне і Азовське море і надалі омиватиме наші українські береги Запоріжжя, Одеси, Миколаєва, Херсона, Маріуполя та обов’язково Криму!

 І лунатиме рідна українська мова у всіх куточках нашої Батьківщини! Цей день обов’язково буде! Ми віримо в нашу перемогу!

 Бо ми – українці!

 Ми – незламні!

 Ми – незалежні!

 Ми – разом!

 Ми – єдині!

 Слава Збройним Силам України!

 Слава Україні! Героям Слава!





понеділок, 8 липня 2024 р.

 

Канікули з книгою

 

Літо для кожної дитини барвисте, радісне, пізнавальне та незабутнє. Це чудовий період, щоб нарешті насолодитись читанням книг. А літературні герої з нетерпінням вже чекають на зустріч з вами, щоб поринути разом у захопливі подорожі та пригоди. На зустріч з цікавою книгою до Кельменецької дитячої бібліотеки завітало багато юних читайликів. Завітайте і ви, адже літо – найкращий час для читання.














Літературні шедеври мовою екрана           У другу суботу вересня, починаючи з 1996 року, відзначається День українського кіно. Це свято всі...