пʼятницю, 8 березня 2024 р.

З Днем  народження, Кобзарю!

Тарас Шевченко… Такий великий, що бути більшим уже не можна. Як Україна. Як світ. Він був сином мужика – і став володарем у царстві Духа. Він був кріпаком – і, став Велетнем у царстві Людської Культури. Він був паростком свободи – і став корінням Незалежності Українського народу.

Защорік у перші весняні дні ми по-особливому готуємося до зустрічі з Тарасом. Цьогоріч з нагоди відзначення 210-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря в Кельменецькій центральній бібліотеці проходить цикл шевченківських читань «Слово Тараса струнами б’ється, ходить між люди від серця до серця». Користувачі бібліотеки читали поезію великого митця, переосмислювали прочитане, щоб знаходити в ній відповіді на питання сучасної людини. Вклавши часточку душі у рядки поезії, директор КУ «Кельменецька публічна бібліотека» Ольга Твердохліб продекламувала вірш поета «Хіба самому написать». Шевченко створив його, коли знаходився у засланні, далеко від рідної України, він не знав, що відбувається з його творами, не здогадувався про заборону публікувати його вірш. Але йому так хотілось знати, чи допомагає українцям його творчість.

Сьогодні ми звертаємось до Тараса: Ми порвали кайдани, Тарасе. І кропимо землю вражою кровю, Тарасе. Твоє слово залишається таким же світлим, діючим, закличним для усіх поколінь, бо воно – невмируще. Слово кличе до Перемоги!

Тож читаймо і надихаймося пророчими віршами, єднаймося і перемагаймо!

       

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Г іркий полин сльозами землю пестить Була весна квітуча, гарна… Ніхто і не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписан...