понеділок, 4 березня 2024 р.

 

Ангел пісні знову        поміж нас




Саме сьогодні, 4 березня виповнилося б 75 років від дня народження геніального композитора та  співака  Володимира Івасюка. За фахом —  медик, а за покликанням — скрипаль, піаніст, віолончеліст, гітарист і автор пісень, які він відмовлявся писати,  на той час, російською мовою. За українську пісню вороги знищили композитора. Але світло Орфея осінило кожну українську хату, кожну родину, аби зерна правди і волі у кожному українському серці освятилися на золоте соборне жниво. Його називали «оберегом української пісні», «Орфеєм синіх гір», «українським Джоном Ленноном», «золотим фондом української естради». Його пісні звучали несподівано свіжо та сміливо, легко запам’ятовувалися та ставали надпопулярними хітами.  Історія його смерті у Брюховицькому лісі поблизу Львова  і досі є таємницею, і винні в імовірному вбивстві не названі й не покарані.






До вшанування пам’яті композитора в Кельменцькій центральній бібліотеці  розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Талант що, належить вічності» та  проведено музичний екскурс «Ангел пісні знову поміж нас».  Впродовж дня звучали пісні композитора «Червона рута», «Літо пізніх жоржин», «Колиска вітру» та  пророча пісня на вірш Богдана Гури  «Балада про мальви». Вона сьогодні стала актуальною як ніколи, її присвячують нашим Героям, які обороняють Україну від російської агресії, а також матерям, котрі слізно чекають повернення з війни своїх синів.



Твори Івасюка розуміє кожен, бо вони говорять серцем - Серцем Великого Патріота Справжньої Людини, який став провісником майбутніх змін, що привели до вистражданої незалежності.  Співак, став не тільки символом але й прапором який через віки своїми піснями  закликає  до кращого, світлого та доброго. 

Змінюються багато поколінь, з`являються нові стандарти в музиці, нові віяння, нові хіти, якими захоплюються, але феномен, який створив Володимир Івасюк, живе і буде жити завжди вічно.

Івасюк завжди був, є і буде, бо його пісня - завжди поміж нас.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Г іркий полин сльозами землю пестить Була весна квітуча, гарна… Ніхто і не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписан...