четвер, 26 жовтня 2023 р.

 

Літературні перлини Галини Тарасюк


Галина Тимофіївна Тарасюк – українська поетеса, прозаїк, критик, перекладач, член Національної спілки письменників та Національної спілки журналістів України.

Народилася Галина Тарасюк 26 жовтня 1948 року в селі Орлівка Теплицького району Вінницької області в родині з глибокими національними традиціями. Але в 1968 році через гоніння за «націоналістичні погляди» змушена була переїхати на Буковину. Згодом закінчила філологічний факультет Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Жила в Чернівцях. Працювала в обласних та міських часописах «Молодий буковинець», «Буковина», «Чернівці», «Доба», на обласному телебаченні, старшим науковим співробітником Чернівецького літературно-меморіального музею Юрія Федьковича. Була редактором першої в країні демократичної (відродженої) газети «Час», організатором прогресивного жіночого руху, головою Жіночої громади Буковини.

У 2000 році переїхала в Київ до чоловіка — кінорежисера Володимира Андрощука. Працювала заступником редактора газети «Слово Просвіти», кореспондентом «Вечірнього Києва», редактором відділу «Літературної України». Зараз – заввідділу «Української літературної газети», Заслужений працівник культури України.

Галина Тарасюк – авторка 32 книг поезії та прози, зокрема: «Світло джерела», «Любов і гріх Марії Магдалини», «Дама останнього лицаря», «Жіночі романи», «Янгол з України», «Сестра моєї самотності»…

Твори письменниці перекладені різними мовами: італійською, німецькою, румунською, польською, литовською, латвійською, туркменською…

До 75-річчя від дня народження письменниці Кельменецька центральна бібліотека підготувала відео-презентацію по її творчості  «Літературні перлини Галини Тарасюк» та виставку-персоналію «Королева української прози». 

Від імені бібліотекарів Кельменеччини щиро вітаємо з ювілейним днем народженням пані Галину та хочемо побажати творчого натхнення на многії літа під мирним небом України!



Немає коментарів:

Дописати коментар

  З тобою роде мій орлиний, іду дорогами війни 8 травня, в День пам’яті та перемоги  над нацизмом   у Другій світовій війні, Україна і світ ...